Guvernul a modificat, marti, printr-o Ordonanta de urgenta, prevederile referitoare la durata arestului la domiciliu incluse in Codul de procedura penala. „Interventia noastra de astazi este venita ca urmare a solicitarii formulate de CSM—ministerul Public in special — stabileste o durata de 30 de zile pentru care poate fi dispusa aceasta masura a arestului la domiciliu in faza de camera preliminara si de judecata cu o durata maxima a masurii de jumatate din maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunile pentru care s-a trimis in judecata, dar nu mai mult de cinci ani de zile.
(…) In faza de urmarire penala durata acestei masuri este de 180 de zile. Avem o distinctie intre faza de urmarire penala — durata masurii de maximum 180 de zile si in faza de judecata de jumatate din maximul pedepsei, dar nu mai mult de cinci ani de zile”, a afirmat ministrul Justitiei Robert Cazanciuc.
Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constatat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
Judecatorul de drepturi si libertati este sesizat in vederea prelungirii masurii de catre procuror, prin propunere motivata, insotita de dosarul cauzei, cu cel putin cinci zile inainte de expirarea duratei acesteia.
Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale.
Modificarea legislativa a fost necesara in regim de urgenta si cu precadere intrucat in lipsa acesteia nu poate functiona institutia arestului la domiciliu pentru faza de camera preliminara sau in cursul judecatii in prima instanta.
In data de 12 iunie 2015, in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015, potrivit careia s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 222 din Codul de procedura penala.
Astfel, Curtea constata ca ‘normele procesual penale ale art. 222 cu denumirea marginala ‘Durata arestului la domiciliu’, prin faptul ca nu reglementeaza nici termenele pentru care poate fi dispusa si nici durata maxima a acestei masuri in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta, sunt neconstitutionale, de vreme ce organele judiciare pot dispune masura arestului la domiciliu pentru perioade nelimitate de timp, pe cale de consecinta fiind restrans, in mod nelimitat temporal, exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale vizate de continutul acestei masuri’.
Sursa: Agerpres