Vezi VIDEO
Parintii copiilor cu autism s-au declarat dezamagiti de forma modificata a legii 151/2010, privind serviciile specializate acordate persoanelor cu tulburari din spectrul autist. Dupa ani de lobby, reprezentantii asociatiilor destinate copiilor cu autism, au aratat ca decontarea terapiilor a ramas o iluzie. In plus, in noua lege nu se face referire la insotitorii scolari, in lipsa carora integrarea copiilor cu autism in invatamantul de masa nu poate fi realizata.
Modificarile facute la legea privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale, adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist, nu aduce facilitati pentru aceasta categorie. Parintii vor fi obligati sa cheltuie sume importante pentru terapiile alternative destinate micutilor ce sufera de autism, in conditiile in care doar terapiile cognitiv-comportamentale vor fi decontate.
“Terapiile decontate sunt limitate la cele cognitiv-comportamentale si nu se au in vedere si celelalte terapii alternative care sunt la fel de importante si care s-au dovedit si se vor dovedi in timp ca fiind eficiente. Si ma refer aici la kinetoterapie, logopedie, terapie prin arte combinate, integrare senzoriala, care sunt deosebit de importante pentru copii”, a declarat membru fondator al Asociatiei Autism Baia Mare, Luana Tamasan.
Reprezentantul asociatiei a mai aratat ca, in Baia Mare, cu ajutorul donatiilor si sponsorizarilor, se reuseste suportarea cheltuielilor cu aceste terapii, insa la nivel national exista numeroase organizatii ce nu pot oferi gratuit aceste terapii micutilor cu probleme.
“La noi, se plateste doar terapia comportamentala, asta inseamna 25 de lei/ora. Celelalte terapii facem eforturi sa le oferim gratuit. Sunt organizatii in tara care nu fac acelasi lucru si parintii sunt nevoiti sa plateasca sume colosale pentru a-si recupera copiii: incepand de la o mie de euro lunar, ca terapia sa aiba rezultate si sa fie eficienta”, a precizat Luana Tamasan.
Noua lege, desi mentioneaza accesul persoanelor cu autism la invatamant, nu face referire la insotitorii scolari, in lipsa carora integrarea copiilor cu autism in invatamantul de masa nu poate fi realizat. In plus, reprezentantii asociatiilor s-au declarat dezamagiti si de faptul ca apar informatii distorsionate care “creeaza iluzia parintilor din toata tara ca vor beneficia de servicii gratuite de recuperare, in functie de nevoi”, desi un copil cu autism “are nevoie de un numar mult mai mare de ore de terapie diversificata decat pot fi decontate in conditiile actualei legi”.
Sursa: Camelia Tocaci