Vezi VIDEO
Noua metoda de compensare a medicamentelor a intrat in vigoare astazi, 1 iulie. Pentru unele medicamente, pretul va fi mai mic, iar pentru altele mai mare, diferenta fiind facuta de tipul de medicament prescris. Scumpirile se vor resimti la medicamentele originale (folosite pentru prima data pentru acea categorie terapeutica), dar celelalte vor costa mai putin decat pana acum.
Incepand de astazi, 1 iulie, a intrat in vigoare noua metoda de compensare a medicamentelor, conform careia contributia personala la retetele compensate ar putea fi aproape dubla. Cresterea se refera la medicamentele originale, in timp ce pentru cele generice (facute dupa licenta), pretul pe care il plateste asiguratul variaza, la unele medicamente fiind chiar mai mic.
Farmacistii baimareni spun ca au inceput deja sa elibereze medicamentele dupa noua metoda. „Din listele pe care le avem de la CAS se vede ca pe produsele generice se plateste mai putin, in timp ce pe produsele inovative, pionieri pe piata, se plateste o suma mult mai mare – vorbim despre acele produse care nu au alternativa generica”, a precizat farmacistul Attila Kosa.
Acesta a mai aratat ca, de exemplu, pentru Prestarium, un medicament folosit in cazuri de hipertensiune ori afectiuni cardiace, bolnavii vor plati incepand de astazi, 1 iulie, aproape de doua ori mai mult, in timp ce varianta generica, adica medicamentul facut dupa licenta, costa mult mai putin.
„De exemplu, Prestarium de 5 mg in momentul de fata se plateste cu 37 de lei, la compensarea pe o luna de zile, in timp ce pe varianta generica, Prenesa, de exemplu, se platesc 23 de lei. Ieri se platea pentru Prestarium cam 19 lei”, a explicat Kosa.
Purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea, a mentionat ca asiguratii pot sa-si aleaga medicamentul. „Asiguratul va avea posibilitatea sa aleaga, cand i se va prescrie acel DCI, adica sa intrebe la unitatea farmaceutica care produs va fi mai ieftin si sa opteze fie pentru cel mai scump (dar in cazul acesta contributia personala va fi mai mare), fie pentru unul generic, care poate fi, fata de lista precedenta, chiar mai ieftin. Medicamentele se onoreaza dupa noul sistem incepand de astazi, toate unitatile farmaceutice au primit listele actualizate in sistemul unic integrat”, a declarat Ganea.
Daca pentru medicamente nu s-a modificat TVA, pentru celelalte produse, suplimenti nutritivi ori produse cosmetice, taxa pe valoarea adaugata a crescut de la 19 la 24%. Decizia ar trebui sa creasca preturile cu 5%, diferenta de TVA, insa unii farmacisti spun ca prefera sa suporte pierderea din venitul propriu, avand in vedere ca si asa preturile sunt foarte mari.
„Farmacia noastra nu mareste pretul, vine in sprijinul oamenilor care si asa resimt situatia economica precara de pe piata. Am decis sa pastram preturile la nivelul la care erau si ieri”, a mentionat farmacistul baimarean Attila Kosa.
Sursa: Angela Sabau