Vezi VIDEO
De anul viitor, maramuresenii care nu se vor adresa, de la primele ore ale diminetii si cu programare, cabinetelor medicilor de familie vor trebui sa plateasca. Si asta pentru ca doctorii nu vor putea sa consulte gratuit mai mult de 20 de bolnavi pe zi. Astfel, chiar daca este asigurat, al 21-lea pacient nu va mai beneficia nici de retete compensate, nici de bilete de trimitere la specialisti sau de alte facilitati rezervate statutului de platitor de asigurari de sanatate.
Medicii de familie maramureseni au atentionat ca modificarile care au aparut in contractul-cadru pe anul 2012 lovesc greu in pacienti. Cadrele medicale spun ca va fi foarte dificil de respectat conditiile impuse de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) privind consultatiile contracost, deoarece, la ora actuala, cate 30-40 de pacienti le calca pragul zilnic.
“Daca anul acesta puteam sa-l consultam chiar si cu o mica taxa si sa-i oferim servicii in relatie cu Casa de Asigurari – ceea ce inseamna retata compensata, gratuita, trimitere la laborator sau la un coleg de o alta specialitate -, incepand cu anul 2012, pacientul 21 poate fi consultat doar contracost si nu mai are niciun fel de drept in relatie cu Casa de Asigurari. Am colegi care au si 30-40 de consultatii pe zi, au foarte multi copii inscrisi si atunci nu poti sa-i reprogramezi”, a spus presedintele Societatii Medicilor de Familie din Maramures, dr. Gheorghe Lascu.
Cei mai afectati de modificarile aduse contractului-cadru pe 2012 vor fi pacientii cu afectiuni acute, care nu vor putea sa-si faca programare la cabintele medicilor de familie. Acestia vor trebui sa scoata din buzunar intre 30 de lei si 60 de lei pentru o consultatie.
“Acest pacient, de astazi pe maine, nu poate sti daca la noapte va avea o durere, febra sau o alta suferinta si nu mai apuca sa-si faca programare. Iar daca eu nu mai am loc in ziua respectiva, ce sa fac cu el? Ori il incadrez la urgenta – dar o urgenta este o urgenta si nu orice poate fi incadrat aici – ori il taxez si-i dau medicatie pe banii lui ori il chem peste doua zile, cand il pot introduce in programator”, a adaugat Lascu.
O alta nemultumire a medicilor de familie privind contractul-cadru o reprezinta sumele insuficiente care le-au fost alocate, dar faptul ca informatizarea cabinetelor medicale ar urma sa se faca din propriul buzunar. Normele de aplicare a contractului-cadru pe 2012 au fost publicate in Monitorul Oficial, urmand ca de la 1 ianuarie sa intre in vigoare.
Sursa: Adina Timis