Vezi VIDEO
Vesti bune pentru angajati. Perioada concediului de odihna nu va fi afectata de perioada de concediu de boala, lauzie sau ingrijire a copilului. Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an iar daca din anumite motive acest lucru nu este posibil, repausul va fi luat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator.
Legea 12/2015, care aduce modificari Legii nr. 53/2003, va intra in vigoare incepand cu data de 25 ianuarie. Pe langa unele modificari exprese, s-au accentuat si unele prevederi care erau deja in vigoare. De exemplu, vechimea in munca se reduce cu absentele nemotivate sau concediul fara plata cerut de angajat.
„Acea parte de absente nemotivate, respectiv concediul fara plata, cand acele perioade nu reprezentau stagiu de cotizare. Pentru ca din 2001 nu vorbim de vechime in munca ci de stagiu de cotizare. Aceste perioade au reprezentat si pana acum stagiu de cotizare. Legiuitorul a considerat a se face precizari exacte in acest sens, pentru ca nu numai specialistii in partea de legislatie sau legislatia muncii sa le inteleaga, ci toata lumea sa priceapa aceste lucruri”, a declarat Mircea Onea, purtator de cuvant Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures.
Un plus pentru angajati sunt reglementarile privind numarul zilelor de concediu de odihna acordate. Acestea nu se vor imputina daca ne imbolnavim in timpul anului. De asemenea, daca in timpul in care se afla in concediu o persoana se imbolnaveste, acele zile vor fi considerate concediu de boala si nu se vor scadea din concediul de odihna.
„Prin acest act normativ, punand in aplicare si o Directiva Europeana in acest mod, Directiva 2003/88 a Consiliului Europei s-a implementat aceasta prevedere prin care sunt considerate perioade prestate, deci lucrative si perioadele cand o persoana beneficiaza de indemnizatie de incapacitate temporara de munca. Vorbim concret de concediu medical, care poate fi pentru o boala obisnuita sau pentru o boala cronica, concediu de risc maternal, concediu de maternitate, cele 126 de zile, respectiv concediul de ingrijire pentru copilul bolnav de la 2 la 3 ani”, a informat Mircea Onea.
Noua lege precizeaza si data efectiva la care incepe pensionarea, indiferent daca vorbim de pensie de limita de varsta, pensie anticipata sau de boala. Astfel, in cazul pensiei de invaliditate, indiferent in ce grupa este incadrat angajatul, drepturile se acorda de la data comunicarii deciziei.
Sursa: Sonia Rajnita