Congregația pentru cultul divin și disciplina sacramentelor a publicat o notă în care precizează modalitățile pe care preoții de rit roman sau latin vor trebui să le urmeze la celebrările penitențiale de la începutul Postului Mare, în special în Miercurea Cenușii. Din cauza restricțiilor sanitare, se recomandă, printre altele, purtarea măștii de protecție și recitarea unică – ”o singură dată pentru toți” – a îndemnului la convertire.
Situația sanitară provocată de coronavirus continuă să solicite o atenție sporită și în domeniul liturgic. În vederea începutului Postului Mare din acest an, care cade miercuri 17 februarie, Congregația pentru cultul divin și disciplina sacramentelor a difuzat pe propriul site internet o serie de dispoziții pe care celebranții vor trebuie să le respecte la ritul penitențial al punerii cenușii.
Astfel, după ce a binecuvântat cenușa și a stropit-o cu apă sfințită, preotul se adresează celor prezenți rostind ”o singură dată pentru toți” cuvintele care, potrivit Liturghierului Roman, însoțesc gestul punerii cenușii: ”Convertiți-vă și credeți în Evanghelie” sau ”Adu-ți aminte, omule, că țărână ești și în țărână te vei întoarce”.
După ce a rostit aceste cuvinte – se precizează în nota Congregației pentru cultul divin – preotul își șterge mâinile și își pune masca sanitară de protecție pe nas și pe gură, apoi pune cenușă pe capul celor care se apropie de el sau, dacă este oportun, el însuși se apropie de cei care stau în picioare la locul lor. În fine, o ultimă recomandare: preotul ia cenușa de pe patenă și o lasă să cadă pe capul fiecărui credincios în parte fără a spune nimic.