Vezi VIDEO
Copiii abandonati in orfelinate vor ajunge mai usor in sanul familiilor care vor sa ii infieze. Cel putin asta ar trebui sa se intample, dupa ce procedura de adoptie a fost simplificata, scurtandu-se perioada procesului. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures cred ca modificarile legislative vor creste numarul copiilor adoptati, insa responsabilii organizatiilor neguvernamentale se tem de un efect de bumerang. Acestia au aratat ca exista pericolul ca dosarele sa nu fie instrumentate corect, in contextul lipsei logisticii si a numarului insuficient de asistenti sociali.
Vechea lege a adoptiilor le impunea asistentilor sociali sa caute rudele de pana la gradul patru ale copilului abandonat de parinti si sa incerce integrarea acestuia in familia naturala. Acest proces dura, uneori, ani de zile, descurajand cuplurile care isi doreau sa infieze un copil. Acum, insa, procedura de adoptie poate fi deschisa dupa un an.
„Daca in decurs de un an, copilul nu e cautat de familia naturala, putem demara deschiderea procedurii de adoptie”, a declarat directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, Lavinia Orzac.
Si nou-nascutii uitati in spitale vor putea fi adoptati mai repede.
„Daca pana acum doar la 60 de zile de la nasterea copilului si parasirea lui in unitatile sanitare se putea face deschiderea procedurilor de adoptie, acum va putea deveni eligibil pentru adoptie intr-un timp mult mai scurt. La 30 de zile”, a afirmat Lavinia Orzac.
Reprezentantii Fundatiei Hope an Homes for Children au aratat ca modificarile legislative ar putea avea si efecte negative, din cauza grabei cu care va trebui solutionata adoptia, mai ales ca directiile de protectie a copilului nu dispun de suficiente resurse logistice, iar personalul este insuficient.
„Cred ca era nevoie de o schimbare in legislatia privind adoptiile si cred ca scurtarea termenelor este benefica pentru copii care asteptau foarte mult pentru a fi adoptati intr-o familie, unde potentialul lor sa fie foarte bine dezvoltat. Insa nu vreau sa cadem dintr-o extrema in alta, acum sa fie foarte scurt termenul sa nu se instrumenteze corect cazul”, a aratat Radu Tohatan, manager departament operatiuni in cadrul Fundatiei HHC.
Anul acesta, in Maramures au fost adoptati 17 copii, iar alte opt proceduri de adoptie sunt pe punctul de a fi finalizate. In plus, peste zece familii sunt in asteptare pentru a li se aproba solicitarile de adoptie, dupa cum au mai aratat responsabilii DGASPC Maramures.
Foto: adoptie (C) Getty Images
Sursa: Camelia Tocaci