Vezi VIDEO
Introducerea unor modificari in structura examenului de bacalaureat a reprezentat tema unor chestionare impartite elevilor maramureseni din clasele IX – XI. Sondajul a vizat organizarea examenelor de anul viitor si a fost desfasurat in ultimele zile de scoala. Ministerul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a cerut raspunsuri din partea adolescentilor pentru a reglementa noul sistem de testare, care se vrea a fi introdus la nivel national din 2013.
Intrebati de eMaramures cum privesc ideea unui bacalaureat diferentiat, in functie de specializari, foarte multi elevi baimareni au raspuns ca ar prefera ca actuala formula de examinare sa fie pastrata. Cea mai mare temere a tinerilor e aceea ca probele ar putea fi mai dificile daca se va aplica o modificare a tipului de testare.
„Am ales ca bacalaureatul de anul viitor sa ramana la fel, deoarece mi se pare ca e foarte buna structura si cred ca ma voi descurca foarte bine. Sunt sigur. Mi se pare ca structura propusa nu e chiar asa de buna. In plus, daca va fi adoptat acel nou bacalaureat, va fi un pic mai greu, pentru ca cele trei probe se vor combina si vom avea mai mult de invatat. Parintii mei au fost de acord cu mine, si au decis deasemenea ca bacalaureatul sa ramana la fel”, a aratat Vlad pasca, unul dintre elevii de clasa a XI-a chestionati la cererea ministerului.
Unii dintre liceeni au marturisit ca nu privesc cu ingrijorare o schimbare de structura a examenului „maturitatii”, deoarece sunt bine pregatiti. Exista insa si voci care spun ca acest nou sistem i-ar putea ajuta pe elevii din unitatile de invatamant mai slab cotate.
„Eu as prefera ca bacalaureatul sa ramana in acest fel. Pe mine oricum nu cred ca ma afecteaza in mod special, chiar daca se schimba. Daca pe ceilalti ii ajuta, probabil ca ar fi mai bine sa se modifice. Mama mea, spre exemplu, este de acord cu structura care este acum si nu crede ca ar trebui schimbata, avand in vedere ca schimbarile care se produc prea repede duc, de obicei, la note mai mici”, a remarcat o alta eleva din clasa a XI-a, Andreea Talos.
Ideea unui bacalaureat diferentiat este agreata in schimb de catre Inspectoratul Scolar Judetean Maramures. Reprezentantii institutiei spun ca noua structura ar fi in avantajul elevilor de la liceele vocationale si tehnologice, in timp ce liceenii de la profilurile reale si umane nu ar avea de suferit.
„Daca ne gandim la diferite ramuri de sport, unde adolescentii se prezinta la nivel de performanta si trebuie sa recunoastem ca nu pot sa dobandeasca nu stiu ce capacitati exceptionale la matematica sau alta disciplina de studiu, se da posibilitatea de a alege la bacalaureat disciplina care este componenta de baza a pregatirii sale profesionale. Acelasi lucru se poate afirma si despre liceele tehnologice”, a explicat purtatorul de cuvant al institutiei, Pavel Filip.
Datele din sondajele facute in scoli vor fi centralizate, iar mai apoi vor fi trimise la Ministerul Educatiei. Chestionati au fost si parintii, dupa cum au mentionat cei de la inspectorat. In functie de optiunile exprimate, ministerul va decide daca bacalaureatul de anul viitor va ramane pe aceeasi structura sau va fi modificat. Decizia va trebui anuntata pana cel mai tarziu la inceputul anului scolar.
Sursa: Gabriela Kuhajda