Vezi VIDEO
De la 1 martie, proaspetii tatici vor avea obligatia sa stea cel putin o luna cu micutul lor, in concediu de paternitate. Conform unei directive europene, ambii parinti trebuie sa isi ia concediu de crestere a copilului, cu conditia sa fi realizat, timp de 12 luni, anterior nasterii bebelusului, venituri supuse impozitarii. Noua masura ar avea rolul sa promoveze egalitatea de sanse intre femei si barbati, in conditiile in care, in ultimul an, s-a inregistrat o scadere a numarului barbatilor aflati in concediu de ingrijire a minorului.
O directiva europeana ce va fi aplicata de la 1 martie 2012 prevede ca atat mama, cat si tatal trebuie sa isi ia concediu de ingrijire a copilului, cel putin o luna. Practic, din concediul de un an pe care fiecare parinte are dreptul sa-l ia pentru cresterea micutului, cel putin o luna va reveni celuilalt.
“Desi in teorie, concediul este disponibil atat pentru femei, cat si pentru barbati, in practica a fost utilizat mai ales de catre femei. Pentru a incuraja luarea de catre barbati a concediului si pentru a promova mult discutata egalitate de sanse intre barbati si femei, hotararea 57 din 30 ianuarie 2012 prevede un drept individual netransferabil la concediul pentru ingrijirea copilului. Cel putin o luna din perioada totala a concediului pentru ingrijirea copilului este alocata uneia dintre parti care nu a solicitat acest drept”, a declarat juristul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Claudiu Nan.
Legea nu prevede sanctiuni pentru mamicile sau taticii care nu doresc sa ingrijeasca de odrasle in luna de concediu acordata celuilalt parinte. Totusi, refuzul nejustificat poate insemna reducerea concediului de ingrijire a copilului cu 30 de zile.
“In situatia in care celalalt parinte nu doreste o luna de zile concediu, acea persoana trebuie sa ne instiinteze cu cel putin trei luni inainte de terminarea concediului de ingrijire a copilului. Daca nu solicita acest concediu, durata concediului pentru celelalt parinte se reduce cu o luna”, a spus Claudiu Nan.
Pentru a putea beneficia de concediul de crestere a copilului, e obligatoriu ca parintele in cauza sa fi lucrat 12 luni anterior nasterii micutului si sa fi castigat sume supuse impozitului pe venit. Noua masura ar putea duce la cresterea numarului taticilor care intra in concediu de paternitate, avand in vedere ca, in ultima perioada tot mai putini barbati au cerut acest lucru.
De la peste 900 de tatici maramureseni cati s-au aflat in concediu de paterninate in luna februarie 2011, numarul a scazut la 655. Oficialii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures au aratat ca acest lucru se datoreaza acelui stimulent de insertie in cuantum de 500 de lei care se acorda parintelui care revine mai repede la serviciu din concediul de ingrijire a minorului.
Sursa: Camelia Tocaci