Vezi VIDEO
Zilierii nu vor mai putea fi folositi in serviciile de curatenie si manipulare marfuri. Conform noilor modificari legislative care vor intra in vigoare de la mijlocul lunii iunie, cele doua domenii au fost scoase de pe lista activitatilor unde se poate recurge la utilizarea persoanelor care desfasoara munci ocazionale. In plus, se schimba si modalitatea de plata a acestora. Zilierii nu isi vor mai primi remuneratia la finalul zilei de lucru, ci la finalul saptamanii in care au prestat o activitate.
Noile modificari in privinta legii zilierilor au fost deja publicate in Monitorul Oficial, insa vor intra in vigoare abia in 17 iunie 2014. De la acea data sunt excluse serviciile de curatenie si manipulare marfuri de pe lista activitatilor unde pot fi folositi zilierii. In schimb, se va putea recurge la acesti muncitori pentru activitati prestate in domeniul agriculturii, silviculturii, cu exceptia exploatarilor lemnoase, pescuit, publicitate, activitati de interpretare artistica sau chiar activitati de cercetare – dezvoltare in stiinte sociale si umaniste. Tot de la aceeasi data se schimba si modalitatea de plata a zilierilor.
„Legea da posibilitatea de acum inainte acelor angajatori de a achita drepturile banesti saptamanal. Pana acum se achitau zilnic. Cu privire la plata zilierilor mai este o referire. Sunt chestiuni care ca principiu nu difera mult. Sumele pe care le acorda zilierului sa nu fie mai mici decat venitul minim stabilit prin Hotarare de Guvern ca salariu minim. Inainte se stabilea o suma intre 2 si 10 lei/ora, fara a se preciza ca nu trebuie sa fie sub minimul pe economie”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Noile modificari legislative fac referire si la normele de sanatate si securitate in munca. Daca pana acum evenimentele petrecute in timpul in care zilierii isi desfasurau activitatea nu erau considerate accidente de munca, acum legea chiar ii obliga pe angajatori sa suporte cheltuielile ce se impun in astfel de situatii.
„Pe partea de sanatate si securitate in munca intervin obligatii suplimentare care le revin angajatorilor, acordarea sau asigurarea echipamentului de protectie, si in caz de accident de munca, ce nu era prevazut pana acum, e considerat accident de munca, desi nu are calitatea de angajat. Se considera accident de munca si acel eveniment al carui victima e zilierul, angajatorul avand obligatiile de a suporta toate cheltuielile de spitalizare sau, in caz de deces, cheltuielile de inmormantare in cazul zilierilor”, a adaugat Mircea Onea.
Din iunie, odata cu intrarea in vigoare a noilor modificari legislative, se vor schimba si registrele de evidenta a zilierilor.
Sursa: Camelia Tocaci