Noul pachet de baza al serviciilor medicale vizeaza, printre altele, optimizarea utilizarii resurselor, prin limitarea internarilor in spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate in ambulatoriu si prin reducerea investigatiilor imagistice repetate. Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat de Ministerul Sanatatii (MS) si se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul viitor, respectiv celui pentru 2014, spun reprezentantii MS.
Realizarea pachetului este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International.
Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.
Printre reglementarile pachetului se numara limitarea internarilor in spitalele publice, insa numai pentru acele cazuri care pot fi tratate in ambulatoriul de specialitate, in spitalizare de zi sau de catre medicul de familie.
Potrivit statisticilor oficiale, 40 la suta dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate in sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. In aceste conditii, in pachetul de baza vor figura acele afectiuni pentru care, prin serviciile prespitalicesti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.
Expertii MS au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusa gradual internarea, printre care: infectia intestinala bacteriala si virala nespecificata, scabia, hepatita cronica C, rujeola si rubeola fara complicatii, sifilisul recent lent si cel secundar al pielii si mucoaselor, anemia, malnutritia, pneumonia virala, astmul, gastrita, hepatita alcoolica si pancreatita cronica provocata de alcool, bataturile, urticaria, infectia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fara complicatii, colecistita cronica, gusa si hipertensiune arteriala, aceasta din urma fiind boala care „umple”, in prezent, 60 la suta din sectiile de medicina interna.
In plus, prin acelasi pachet, medicii vor fi stimulati sa cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmari decat respecta recomandarile privind tratamentul si pentru a evalua eficacitatea medicatiei. De asemenea, este prevazuta evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinte cronice, mai ales oncologice.
O alta prevedere stabileste numarul investigatiilor imagistice si bolile pentru care sunt recomandate respectivele analize, cu mentiunea ca pentru prima data va fi mentionat nivelul de iradiere, dar si pozitiile specialistilor cu privire la respectivele investigatii, stiut fiind ca efectuarea frecventa a unor examene tip computer tomograf (CT) poate creste riscul de cancer, la fel fiind in cazul mamografiilor excesive, au explicat, pentru Mediafax, reprezentantii MS.
Pachetul de servicii prevede ca orice om sanatos cu varsta intre 18 si 39 ani beneficiaza gratuit de una-doua consultatii succesive la medicul de familie o data la trei ani. Peste varsta de 39 de ani, frecventa consulatiilor este de pana la trei pe an. Persoanele cu boli cronice vor beneficia gratuit de un numar de consultatii in functie de suferinta si de stadiul bolii.
In cazul terapiilor oncologice, medicii vor evalua periodic beneficiile tratamentelor, in vederea continuarii sau schimbarii medicatiei care nu isi face efectul.
Pachetul vizeaza si medicina dentara, astfel ca orice roman va beneficia, gratuit, de drenare de abces si de sigilarea dintelui cariat la copil. Toate unitatile de primiri urgente (UPU) vor avea un stomatolog care sa acorde serviciile prevazute in pachet. De asemenea, prin pachet va fi asigurata persoanelor peste 65 de ani cate o proteza acrilica la cinci ani si o reviziea acesteia.
Sursa: Mediafax