Vezi VIDEO
Activitatea de preventie medicala devine prioritate in noul contract cadru pentru perioada 2015-2016. Asta inseamna ca pentru acest capitol se vor face alocari bugetare mai mari decat in anii precedenti, diferenta fiind chiar de peste 200%. Modificari sunt aduse si in privinta activitatii desfasurate de medicii de familie. Acestia ar urma sa fie platiti dupa un alt algoritm, urmand sa fie stimulata acordarea serviciilor medicale catre pacienti.
Bugetul pentru finantarea serviciilor medicale e aprobat deocamdata doar pentru trimestrul intai. Pentru Maramures a fost repartizata o suma de 95,3 milioane de lei, alocarile bugetare fiind mai mici decat in perioada similara a anului trecut cand in buget erau prevazuti bani si pentru acoperirea arieratelor care se ridicau la sute de miliarde de lei. In ce priveste sumele care vor fi stabilite pentru cealalta parte a anului, acestea vor fi aprobate dupa ce se va da unda verde si pentru noul contract cadru pe 2015-2016.
Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures a aratat ca vor exista mai multe modificari in cazul in care documentul va fi aprobat in actuala forma care se afla in dezbatere publica. Astfel, in noul contract se pune accent pe preventia medicala.
„Noi incercam sa se schimbe filosofia legata de activitatea medicala si sa se puna accent pe preventie, motiv pentru care bugetul pe care il avem in momentul de fata prezinta cresteri semnificative la dispozitive medicale, asistenta medicala paraclinica, servicii de recuperare, servicii medicale de ingrijiri la domiciliu, au cresteri de peste 200 %. Cu accent major pe o implicare mai mare pe partea preventiva, sa nu ajunga pacientul in situatia de a avea afectiuni grave care sa coste mult mai mult bugetul”, a declarat presedintele-director al CAS Maramures, Viorel Deghid.
Noul document ar urma sa stabileasca un altfel de raport al finantarii in cazul medicilor de familie. In acest context, doctorii vor fi stimulati financiar pentru a acorda servicii medicale asiguratilor pe care ii au in grija.
„Aduc in discutie o propunere facuta in noul ordin, aceea de plata pentru medicii de familie si, sigur, cu reactiile cuvenite din partea lor. Pana acum, 50% era per capita si 50% per servicii medicale. Viitorul ordin prevede 20% per capita, adica pentru ca detine o lista de asigurati si 80% pentru serviciile medicale. Trebuie sa-i impingem sa faca servicii medicale pentru cei care sunt in lista”, a precizat Viorel Deghis.
In plus, se modifica si numarul minim de pacienti pe care un medic de familie ii are inscrisi. Prin noul act, medicilor li se da posibilitatea sa aiba un numar mai mic de asigurati pe liste. Daca pana acum minimul necesar era de 800 de persoane, acum acestia vor putea sa aiba si 600 de pacienti care sa figureze in baza lor de date. Oficialii CAS Maramures au mai aratat ca noul contract „da dreptul la concurenta. Cine va face servicii corespunzatoare si va avea o atitudine buna fata de oameni va avea pacienti, cine nu, va ramane fara asigurati”. Noul contract cadru ar urma sa intre in vigoare la data de 1 mai, data de la care serviciile medicale efectuate vor fi raportate prin intermediul cardului de sanatate.
Sursa: Camelia Tocaci