Ședința extraordinară de Consiliu Județean programată pentru joi, 9 august 2018, ora 11.00, a început cu un moment de reculegere solicitat de președintele Gabriel Zetea, în memoria maestrului Dumitru Fărcaș. Ulterior, cei 26 de consilieri prezenți din totalul de 35 au aprobat proiectul ordinii de zi, iar cele 15 proiecte de hotărâre aflate pe borderou au fost adoptate prin vot.
Primele două proiecte au privit validarea rectificării bugetului propriu al județului cu suma de 2405 mii lei, respectiv aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 cu suma de 785 mii lei. Suma de 2.405 mii lei a fost acordată de Guvernul României pentru finanțarea lucrărilor de refacere a infrastructurii afectate ca urmare a calamităților naturale produse în perioada martie – iulie 2018 și va fi folosită pentru: refacere suprastructură DJ 109U Băiuț – 0,4 km; refacere zid de sprijin, decolmatare șanțuri, degajare alunecări versanți, înlocuire parapeți, împietruire pe sectorul de drum județean DJ 184B Preluca Nouă – Codru Butesii; refacere suprastructură drum, desfundări podețe și camere de cădere, îndepărtare aluviuni și vegetație pe sectorul de drum județean DJ 108P, Oarța de Sus – Bicaz – limită județ Satu Mare, 5 km; refacere zid de sprijin și prag de fund, împietruire cu piatră spartă pe sectorul de drum județean DJ 186D Poienile Izei; refacere zid de sprijin cu coloane forate Benotto, refacere suprastructură drum 100 ml, pe sectorul de drum județean DJ 184B Ciolt, orașul Șomcuta Mare; refacere suprastructură drum, acostamente și rigole DJ 171 A Suciu de Sus, 0,7 km. Cu sumele aprobate prin hotărâre a Guvernului, din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, se majorează bugetele locale prin dispoziție a autorității executive, potrivit legii.
Prin adresa emisă în iulie de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Comitetul Interministerial pentru Centenar a alocat bugetului de venituri și cheltuieli al județului suma de 785 mii lei pentru finanțarea a șase proiecte depuse de Consiliul Județean și de instituții aflate în subordinea CJ Maramureș. Astfel, prin proiectul de hotărâre supus aprobării s-a adoptat majorarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului cu suma de 785 mii lei. Aleșii județeni au aprobat și contribuția Consiliului Judeţean Maramureş la diferite acțiuni finanţate din rezerva bugetară, respectiv au acordat câte 8.000 de lei Inspectoratului Școlar Județean în vederea organizării Școlii de Vară – ”Geodiversitate în Maramureș” și Clubului Sportiv Electro Sistem Baia Mare, pentru organizarea campionatului național de orientare.
Alte proiecte adoptate de aleșii județeni au privit acordarea unui mandat reprezentanților județului Maramureș în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C. „Drumuri – Poduri Maramureș” S.A., dar și reluarea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație la S.C. „Drumuri – Poduri Maramureș” S.A. S-au aprobat, apoi, proiectele de hotărâre privind organizarea și desfășurarea celor șase proiecte finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, dedicate Centenarului Marii Uniri.
Ultimele două hotărâri adoptate au privit încheierea Acordului de parteneriat între Ministerul Sănătății, Judeţul Maramureş, Judeţul Sălaj, Spitalul Județean de Urgență Zalău, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș, Spitalul de Recuperare Borșa, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, pentru derularea proiectului „Îmbunătățirea accesului populației din județele Sălaj și Maramureş la servicii medicale de urgență”, respectiv încheierea Acordului de parteneriat între Ministerul Sănătății, Judeţul Maramureş, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare, Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș, Judeţul Maramureş, Spitalul de Boli Infecțioase şi Psihiatrie Baia Mare, Spitalul de Recuperare Borșa, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, pentru derularea proiectului „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația judeţului Maramureș”.
La finalul ședinței de Consiliu Județean, președintele Gabriel Zetea a adresat rugămintea tuturor consilierilor de a fi prezenți în Groși, începând cu ora 15.00, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe maestrul Dumitru Fărcaș, care va fi înmormântat în satul natal.