Sediul ONU din New York a fost saptamana trecuta scena unui festival al bucatariei peruane itinerante si multiculturale, care i-a incantat pe cei mai fini gurmanzi internationali, relateaza EFE.
Fructe peruane ca lúcuma si chirimoya sau legume autohtone ca rocoto (ardei andin) au fost aduse la ONU ca protagoniste ale festivalulului „Arome peruane”, organizat la sediul organizatiei internationale. Peste 300 de persoane delectat la bufetul sediului cu meniuri formate din preparate reci sau calde si deserturi, cu o selectie diferita in fiecare zi.
Savorile andine s-au imbinat cu cele asiatice si indigene in preparatele servite la acest bufet care nu a fost niciodata mai intesat de oameni. Chef Miguel Alonso Hernández a venit la New York pentru a prezenta produsele tarii sale si a convinge ONU de varietatea bucatariei peruane.
Cu studii facute la Barcelona, acesta a servit cu preparatele sale personalitati ca regele Felipe VI al Spaniei si este patron al restaurantului peruan La Nacional. „Gastronomia peruana a evoluat, a incorporat tendinte ca „fusion”, bucataria de autor, moderna, contemporana, orientala…”, sustine chef Alonso care a venit la ONU insotit de o intreaga echipa si cu 188 kilograme de produse traditionale congelate sau ambalate in vid: pasta de aji (ardei), humita (praz andin), pulpa de lúcuma si de chirimoya si numeroase dulciuri. La New York a fost nevoit sa gaseasca produse proaspete, peste sau carne, si diferite sosuri. „In orase ca New York poti gasi la supermarket o linie intreaga de produse peruane”, a spus el.
Alonso a servit in special ceviche, cu o serie de varietati, pentru a demonstra diversitatea bucatariei tarii sale. Ce diferenta exista intre un ceviche clasic sau cel cu rocoto, ají, caracatita sau ton? La New York, el a trebuit sa recurga la ‘sea bass’ (biban de mare) dar a demonstrat si cate „minunatii” poate face cu un ton de 30 de kilograme.
Somon cu sos maracuyá, caracatita la gratar servita cu pasta de maioneza si masline sau ardei rosii umpluti au fost cateva feluri de mancare servite la bufetul ONU. Ambasadorul peruan la ONU, Gustavo Meza Cuadra, a evidentiat gastronomia tarii sale care are una dintre cele mai mari biodiversitati ale planetei, cu 84 de zone climatice.
S-a facut cunostinta nu doar cu ceviche, in varietatile sale, ci si cu quinoa, un produs bogat in nutrieti care a ajuns din caminele indigene in marile retele de supermarketuri. La ONU a fost prezentat in varietatea quinoto, risotto de quinoa, tabulé de quinoa, in salate cu vinegreta sau branza brie, cu mazare sau ciuperci „porcón”, o varietate andina care rivalizeaza la gust cu trufele sau „funghi porcini”.
Sursa: Agerpres