PresedintelPe pozitiile urmatoare, in topul personalitatilor in care romanii au incredere, se afla premierul Calin Popescu-Tariceanu (28,2%), presedintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc (27,9%), ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu (27,7%), presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoana (27,4%), vicepresedintele PNL si al Senatului, Teodor Melescanu (24,3%), dupa cum precizeaza Rompres.
De asemenea, 20,5% dintre cei intervievati si-au exprimat increderea in presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, acelasi procent fiind indicat si pentru presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor.
Sondajul BCS releva faptul ca Traian Basescu ar intruni majoritatea voturilor alegatorilor (intre 42,2% si 48,4%) daca s-ar confrunta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, aflandu-se la mare distanta de contracandidati precum presedintele PSD, Mircea Geoana, care ar intruni 23,2% din optiuni, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor – 16,1%, liderul PNG, Gigi Becali – 16%, liderul PIN, Cozmin Gusa – 8,4%, liderul PPCD, Gheorghe Ciuhandu – 7,3%. Procentul nehotaratilor si al celor care nu ar vota ar fi intre 34,6% si 45,2%.
Daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale anticipate, 33% dintre romani ar vota cu Traian Basescu, iar 32% pentru un alt candidat, mai arata sondajul BCS.
Pe o scara de la 1 la 10, romanii ii acorda cea mai mare nota – 7,56 – presedintelui Traian Basescu pentru activitatea depusa in vederea integrarii europene, in timp ce primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu ii acorda nota 7,22.
Seful statului primeste note peste 7 si in ceea ce priveste modul in care a reprezentat Romania pe plan international (7,43) si pentru atitudinea avuta in problema retragerii trupelor romanesti din Irak (7,10).
Conform sondajului, aproape jumatate dintre romani (48,5%) ar vota cu Alianta D.A. daca saptamana viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate. Pe locul al doilea in preferintele electoratului se afla PSD cu 20,4%, urmat de PRM – 11,8%, Partidul Noua Generatie (PNG) – 7,7%, UDMR – 6,4%. PIN ar intruni 2% din optiunile de vot, iar PC si PPCD cate 1%. Procentul celor care nu se vor prezenta la urne si al nehotaratilor este de 29%.
Cat priveste decizia Consiliului Suprem de Aparare Tarii (CSAT) de respingere a propunerii ministrului apararii nationale de retragere a trupelor tarii noastre din Irak, ea este considerata, in acelasi sondaj, gresita de 41% dintre romani. 36% dintre respondenti au apreciat ca decizia CSAT privind mentinerea trupelor noastre in Irak a fost una buna, iar 23% dintre subiecti nu au stiut ce raspuns sa dea. Totodata, 57% dintre cei intervievati cred ca ar fi fost necesara o dezbatere publica pe tema retragerii din Irak inaintea deciziei CSAT, 28% considera ca aceasta dezbatere nu ar fi fost necesara, iar 15% nu au stiut ce sa raspunda.
Aproximativ 28% dintre respondenti considera ca Romania ar trebui sa isi retraga imediat trupele din Irak, 24% apreciaza ca tara noastra trebuie sa isi retraga militarii odata cu SUA si Marea Britanie, 19% cred ca aceasta retragere ar trebui sa fie indeplinita pana la sfarsitul acestui an, 14% vor o retragere pana la sfarsitul anului 2007.
Sondajul BCS a fost realizat pe un esantion de 1.041 de persoane in varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta a tarii. Interviurile au fost efectuate in 76 de orase si sate din toate judetele. Eroarea statistica este +/- 3,1%.
Sursa: Ioana Osan