WWF-Romania, filiala Maramures, a reusit capturarea celui de-al patrulea urs brun, in Valea Bardaului (situata in amonte de Viseu de Sus, pe Valea Vaserului), in cadrul unui proiect stiintific. Acesta e un mascul de dimensiuni impresionante si cu o greutate aproximativ 230 kg. Este intr-o stare fizica excelenta si specialistii i-au estimat varsta la 8-10 ani. Desi pentru scopurile stiintifice ale proiectului a primit codul WWF 11619, cei implicati in proiect l-au botezat Bardau, dupa numele locului in care a avut loc caputurarea.
„Proiectul WWF este unul de conservare pe termen lung. Exemplarul capturat e piesa din puzzle de care aveam nevoie acum. Judecand dupa sexul, varsta si marimea lui, vorbim de un exemplar impunator, care are nevoie pentru deplasare de un teritoriu vast si fara bariere de netrecut. Ne va furniza informatii din zone inaccesibile pana acum, din mai multe puncte de vedere. Ar putea chiar demonta ipoteze deja emise despre deplasarea ursilor bruni in Maramures„, a declarat Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului „Granite deschise pentru ursii din Carpatii Romaniei si Ucrainei”.
In mod obisnuit, actiunea de capturare are loc cu ajutorul unei custi-capcana, iar echiparea animalului cu un colar dotat cu aparatura GSM-GPS se face dupa tranchilizare, in afara custii. De aceasta data, pentru ca exemplarul capturat depaseste 200 de kg, actiunile enumerate mai sus au fost efectuate chiar in cusca de captura, pentru ca, desi tranchilizat, animalul sa fie cat mai putin traumatizat de interactiunea cu omul.
In timpul montarii colarului, ochii ursului sunt lubrifiati cu unguent oftalmic, ii este monitorizata temperatura corpului, se culeg probe biologice, se efectuarea masuratori biometrice si se culege observatii generale despre exemplar. Apoi, este fotografiat, se strang instrumentele, ursul este injectat cu Antisedan si echipa paraseste locul.
„Acest tip de actiune este nucleul proiectului transfrontalier „Granite deschise pentru ursii din Carpatii Romaniei si Ucrainei” desfasurat de filiala Maramures a WWF-Romania impreuna cu organizatia RachivEcoTur din Ucraina si cofinantat de Uniunea Europeana cu 937.834 euro. Anul trecut, in lunile iulie si august, au fost capturati trei ursi. Primul urs (WWF 11621) a fost un mascul de 6-8 ani si 150 kg, caruia, in afara de numarul de cod, i-am dat si numele Martin. Socul uciderii lui si mai apoi lipsa unei reactii ferme a autoritatilor sunt inca greu de descris si raman ca amintiri dureroase in istoria WWF-Romania. Pana in acest moment, ancheta declansata in 2012 pentru pedepsirea celor vinovati de uciderea ursului nu a avut vreun rezultat. WWF-Romania isi exprima convingerea ca asemenea evenimente si, in general, fenomenul braconajului vor fi in viitor sanctionate strict si conform legii. Potrivit datelor organizatiei noastre, dar si conform mesajelor primite atat de la autoritati cat si din partea publicului, braconajul este in Romania un fenomen amplu si una din cele mai serioase amenintari la adresa speciei urs brun, alaturi de restrangerea si fragmentarea habitatului. Reamintim in acest context ca 45% din populatia de urs brun din Europa (mai putin Rusia) se gaseste, inca, in Romania si Ucraina”, a mai declarat Cristian Pop.
Bohdan Prots, de la organizatia RachivEcoTur si manager de proiect in Ucraina, a precizat ca „unul din obiectivele echipei e sa indeparteze cortina de fier, in primul rand pe aceea din mintile noastre, si facem asta prin cooperare in domeniul stiintei. Scoatem la lumina pentru public, pentru guverne si pentru comunitatea internationala, problemele socio-economice si de mediu ale regiunii transfrontaliere si aratam cum se pot ele rezolva; e vorba de braconaj, comert ilegal sau bariere artificiale intre comunitatile rurale de pe malurile Tisei”.
Traseul si activitatea exemplarelor de urs brun care poarta in continuare dispozitive de monitorizare WWF sunt urmarite constant. WWF 11616 (Marina) este o femela de 10-12 ani, iar WWF 11620 (Eugen) e un mascul de 7-8 ani si 130 kg la momentul capturarii.
Desfasurarea capturii lui Bardau, care a avut loc la ora 1 noaptea, a fost filmata de directorul de imagine Cristian Ilea si, alaturi de alte momente similare, va face parte din documentarul „Ursul brun. Ultima granita”, realizat de acesta impreuna cu Asociatia Camera 4 Timisoara.
Sursa: Catalin Vischi