Vezi VIDEO
Utilajele societatii de drumuri judetene vor fi monitorizate. Unii dintre alesii maramureseni au cerut inca de la inceputul anului sa fie montate GPS-uri pe masinile de interventie de la Drumuri-Poduri Maramures pentru a se face economie la carburanti. In opinia consilierilor, un astfel de sistem usureaza supravegherea utilajelor, astfel incat elimina cheltuielile nejustificate.
In ultima sedinta de Consiliu Judetean, alesii maramureseni au aprobat programul suplimentar de lucrari de intretinere si reparatii curente pe reteaua de drumuri judetene. Investitiile respective au impus si alocarea unor fonduri suplimentare pentru societatea Drumuri-Poduri Maramures.
Proiectul a starnit vociferarile unora dintre consilierii judeteni. Florian Gui a aratat ca nu se opune alocarii de fonduri suplimentare, insa a cerut conducerii CJ sa monitorizeze utilajele societatii de drumuri judetene pentru a exista o evidenta clara a lucrarilor executate si a banilor cheltuiti.
„Ne aducem aminte ca am propus, in februarie 2014, formarea unei comisii pentru perioada de iarna, pentru verificarea cheltuielilor la deszapezire. Se apropie din nou iarna, acea comisie trebuie resuscitata si pusa sa faca treaba”, a afirmat consilierul judetean Florian Gui.
Alesul maramuresean a mai precizat ca e nevoie de GPS-uri pentru a se face economie la carburanti. Consilierul a dat exemplul societatii locale de transport in comun, Urbis, unde, conform raportului pe primele noua luni, s-a inregistrat o diminuare de 17,3% a consumului de motorina.
„Daca vine de la drumuri judetene un raport saptamanal ca in saptamana x s-a facut drumul de la Arinis la Gardani, cu ce utilaj, si ma uit pe GPS si vad ca utilajul numarul 1 care acopera cu strat asfaltic o portiune de drum consuma 500 de litri de motorina, dar nu s-a miscat din garaj. Intre comisia noastra de receptie si prestatorul de servicii care e tot al nostru, drumuri judetene, trebuie sa existe o siguranta ca raportarile sunt reale. Si sa se poata justifica fiecare miscare, fiecare litru de motorina consumat”, a adaugat Florian Gui.
Pe de alta parte reprezentanti din cadrul CJ spun ca sistemul de monitorizare a utilajelor care vor deszapezi drumurile judetene a fost finalizat la sfarsitul lunii octombrie si dau asigurari ca e functional din aceasta toamna.
Sefii administratiei maramuresene au mai declarat ca modul in care si-au facut treaba cei de la Drumuri-Poduri se va putea analiza in luna martie 2015 cand expira „contractul de delegare a serviciilor de deszapezire” catre aceasta societate. In functie de cum se va achita firma de sarcinile impuse, alesii vor decide daca aceste activitati vor mai reveni sau nu la Drumuri-Poduri Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci