Vezi VIDEO
Un proiect de monitorizare a populatiei de urs brun a avut loc in ultimii doi ani de zile, in Maramures. Programul de cercetare a fost derulat de organizatia non-guvernamentala World Wide Fund for Nature (WWF) si si-a propus identificarea habitatelor si a coridoarelor prin care se deplaseaza ursii bruni, cu scopul de a implementa o serie de masuri prin care specia sa poata fi protejata. Potrivit cercetarii, principala amenintare pentru populatia de urs brun o reprezinta reducerea habitatului.
Proiectul a fost derulat in Maramures, dar si pe teritoriul Ucrainei, in total monitorizarea fiind facuta pe o suprafata de peste un milion de hectare. In cadrul acesteia au fost identificate locurile in care traiesc ursii bruni, habitatele in care traiul acestora a devenit dificil, dar si coridoarele prin care ursii bruni se deplaseaza.
„Am reusit sa facem cercetari, respectiv am avut programe de monitorizare pentru a vedea exact in ce habitate se deplaseaza ursul, care este ruta lor de deplasare, am incercat sa avem inclusiv activitati de observare mai precisa a comportamentului ursului, astfel incat am identificat pe langa acele habitate prioritare si coridoare critice pentru deplasarea ursului, atat in zona noastra, a Maramuresului, cat si in zona istorica din Ucraina”, a explicat coordonatorul proiectului, Cristian Remus Papp.
Principalele amenintari pentru specia de urs brun o reprezinta reducerea si fragmentarea habitatului acestuia, dupa cum arata specialistii care au coordonat proiectul. Acestia atrag atentia ca pentru a mentine conditiile optime pentru ursi, unele sectoare in care traiesc astfel de exemplare trebuie sa ramana intacte, in caz contrar existand riscul ca numarul acestora sa scada si mai mult.
„In Maramures, putem vorbi de 200 – 250 de indivizi de urs, sigur, ei sunt raspanditi in functie de favorabilitatea habitatelor. In tara noastra exista zone cu o densitate mult mai mare, dar putem spune ca pentru zona Maramuresului, densitatea este optima, daca ne raportam la acea capacitate de suport, cu mentiunea ca presiunile si amenintarile sunt tot mai mari, astfel ca daca nu reusim acum sa tragem linie si sa mergem mai departe cu acele masuri optime de management, presiunile si amenintarile actuale vor duce la reducerea drastica a populatiei de urs”, a mai aratat Cristian Remus Papp.
Monitorizarea populatiei de urs brun a fost realizata de o echipa mixta romano-ucraineana, cercetatorii utilizand cele mai noi tehnici precum colarele cu transmitator GPS sau camerele de filmare cu senzori de miscare.
In urma monitorizarii, la finalul proiectului au fost elaborate ghiduri care vin cu o serie de masuri de gestionare a coridoarelor de deplasare a ursilor si a habitatelor naturale a acestora, prin care se urmareste ca numarul exemplarelor de urs brun sa ramana constant.
Sursa: Gabriela Kuhajda