Vezi VIDEO
Transporturile de lemne din padurile judetului sunt atent monitorizate. Padurarii maramureseni au fost dotati deja cu 60 de telefoane inteligente cu softul necesar pentru a inregistra fiecare bucata de lemn ce pleaca din padure. Silvicii considera ca programul era necesar si va duce cu siguranta la diminuarea taierilor ilegale de lemn. Pe langa padurari, transporturile se pot verifica si prin apeluri la numarul de urgenta 112.
In 8 octombrie au intrat in vigoare noile documentatii pentru monitorizarea transporturilor de lemne din padure. Hotararea de Guvern 470/2014 reglementeaza ca orice aviz care pleaca din padure sa plece cu un cod online, format din 12 cifre. Acestea se elibereaza cu ajutorul unui smartphone, care are instalata o aplicatie valabila la nivel national.
Dr. ing. Mihai Lesan din cadrul Directiei Silvice Maramures a declarat: ”La nivelul Directiei Silvice Maramures, cele 13 subunitati s-au dotat deocamdata cu un numar de 60 de dispozitive in teritoriu, cate patru la fiecare ocol silvic. Celelalte dispozitive au ramas la Directia Silvica, urmand sa soseasca inca un lot de aparate. In ceea ce priveste softurile s-au livrat de la colegii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare in jur de 300 de credentiale, respectiv usere si parole aferente programului”.
Noutatea acestui program o reprezinta faptul ca materialul lemnos, indiferent de sortiment, poate fi verificat la locul de recoltare, respectiv din platformele primare aferente parchetelor de exploatare, pana la beneficiar, indiferent daca este persoana fizica, juridica sau un depozit de unde poate fi trimis mai departe pana la iesirea din tara.
”Programul de avizare a transportului de material lemnos este instalat pe un sistem android indiferent de telefonul pe care este folosit. Se introduce in program locul de recoltare (LR), numarul de act de punere in valoare care este un cod unic, dat de programul sumal format din 6 cifre, seria avizului, numarul avizului, punctul de descarcare, respectiv beneficiarul, numarul de vehicul care efectueaza transportul. De asemenea, se poate specifica specia sau speciile transportate daca sunt mai multe si sortimentul, indiferent ca e bustean, grinzi, scanduri etc. Se insereaza cantitatea in metri cubi, se valideaza datele si se trimite spre aprobare. Daca nu este semnal in zona de recoltare din padure, se genereaza un cod offline si apoi cand se ajunge intr-o zona cu semnal se va primi si codul online”, precizeaza Mihai Lesan.
Reprezentantii Directiei Silvice spera ca acest program sa duca intr-adevar la diminuarea drastica a taierilor si transporturilor ilegale de lemne. Cetatenii pot avea un rol activ in depistarea transporturilor ilegale de lemn. Printr-un simplu apel la 112, acestia pot verifica, pe baza numarului de inmatriculare al masinii, daca totul este in regula.
Sursa: Sonia Rajnita