Vezi GALERIE FOTO si VIDEO
Sapte zile, doar atat poate fi admirata laleaua pestrita pe campurile altadata mlastinoase din Rodina inainte ca aceasta sa se ofileasca. Suava floare ale carei petale se aseamana cu o tabla de sah este pe cale de disparitie si se afla printre speciile protejate de lege, iar in Maramures sunt putine locurile in care mai infloreste. De la an, la an numarul lor este tot mai mic, insa autoritatile nu prea sunt preocupate de soarta lor.
In satul Rodina, apartinator de comuna Arinis, laleaua pestrita a colorat si in acest an in nuante de mov, roz si alb zona cunoscuta printre localnici sub numele de ”Mocira”. La anul nu se stie daca floarea va mai aparea pentru ca habitatul i-a fost distrus in urma unor lucrari de drenaj. In urma cu mai multi ani, floarea mai crestea si ”La fanate”, dar treptat-treptat a disparut, la fel cum se poate intampla pe singurul loc din sat in care mai infloreste.
Cele cateva zeci de hectare de la ”Mocira” au fost drenate de autoritatile locale, astfel incat terenul odinioara mlastinos a devenit tocmai bun de arat. In mod firesc, laleaua pestrita nu va putea supravietui multa vreme printre brazde, mai ales ca nici terenul nu ii va mai fi prielinic, pentru ca floarea are nevoie de un sol umed.
In primavara aceasta, localnicii din Rodina au ramas surprinsi de numarul mare de lalele pestrite – ciubote, cum le spun ei – care au inflorit. ”Este un semn bun. Din batrani se spune ca atunci cand sunt multe ciubote, atunci e mult porumb. Anul asta o sa avem indeajuns, cel putin asa sunt semnele”, a spus Dana Brinduse, o localnica din Rodina.
Femeia, care a copilarit in Rodina, a povestit ca de cand era mica i s-a atras atentia sa nu rupa florile. ”Nu avem voie sa aducem nicio floare acasa. Stiam ca sunt ocrotite. De mici ni se spunea sa nu le rupem si nici macar sa nu le aducem acasa. La scoala, profesorii ziceau si ei sa nu indraznim sa le rupem”, a spus Dana Brinduse.
Acum, grija e mai mica fata de firavele lalele pestrite. Oamenii locului s-au obisnuit cu ele. Pentru ei este mai putin spectaculos sa le vada. Pana si cei mai batrani stiu insa ca aceste ciubote sunt protejate. Un cuplu de batrani, sotii Florica si Teofil Cozma, au recunoscut ca in tinerete obisnuiau sa culeaga lalele pestrite ca sa le puna in vazele din casa. Batranii stiu ca floarea este ocrotita, dar nu stiu si cat o sa mai reziste pentru ca aceasta fara apa moare.
Laleaua pestrita sau Fritillaria meleagris – cum este denumirea in latina – este cunoscuta sub numele de ciubota in Rodina, dar i se mai zice si floare de sah, bibilica, caldaruse sau coarma.
In Romania, creste spontan in locuri umede, cum e la Rodina – Maramures, dar si in apropierea padurilor, ca de exemplu in Cheile Turzii – Cluj, la Sesul Orheiului – Bistrita, in lunca Oltului etc.
In multe zone ale tarii, floarea cu petale violacee patate cu alb a fost culeasa in mod abuziv si a ajuns pe cale de disparitie, ea fiind declarata monument al naturii. Floarea infloreste la inceputul lunii aprilie la Rodina, iar in alte zone chiar mai repede. Laleaua pestrita nu are miros parfumat, dar este culeasa de localnici in unele zone pentru ca o folosesc pentru vopsit lana sau alte panzeturi in violet.
Citeste si reportajele:
Vezi si albumele foto:
Sursa: Meda Muntean