Vezi VIDEO
Monumentul amplasat in urma cu cateva saptamani in centrul vechi din Baia Mare, pe locul unei foste fantani, a fost demontat in cursul zilei de 10 octombrie 2008, dupa ce sculptorul Karoly Kadar a fost amendat, avertizat si criticat pentru opera sa. Autorul si-a retras in atelier lucrarea pentru care Consiliul Local a alocat 6 miliarde lei vechi.
Unul din motivele invocate a fost acela ca inca nu s-a obtinut avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Intr-un perimetru istoric, in care nu poti renova un gard sau o casa fara un astfel de aviz, pare ciudat ca un grup statuar cu impact vizual asupra intregii piete a fost montat si receptionat partial cu concursul autoritatilor locale. Dincolo de aspectele legale, Karoly Kadar lasa sa se inteleaga ca ar fi probleme si de natura „politica”, referindu-se la faptul ca nu ar conveni cuiva simbolul „Sfantul Stefan si minerii”. El acuza ca in urma cu 10 zile parti din statuia care se intindea pe orizontala, aproape de nivelul caldaramului, ar fi fost lovita cu picioarele sau cu obiecte de catre persoane necunoscute, care ar fi incercat sa rupa coroana de pe capul Sfantului Stefan (primul rege al Ungariei crestine) si sa-i smulga crucea din mana. La ora documentarii acestui articol nu se puteau vedea urmele vreunei distrugeri, monumentul fiind in mare parte demontat pe cale pasnica.
Cei care au trecut azi, 10 octombrie, prin centrul vechi, au mai putut sa vada doar mana statuii care l-a reprezentat pe Sfantul Stefan si crucea pe care acesta o avea in mana. Restul sculpturii a fost dezmembrat si retras in atelierul autorului, care a ajuns sa regrete clipa in care s-a inscris la licitatia organizata de Primaria Baia Mare. In urma cu aproximativ 4 ani, acesta a participat, alaturi de alti artisti locali, la un concurs de proiecte al carui scop a fost realizarea in centrul vechi a unei lucrari care sa cadreze cu spatiul – de vechi burg – dar si sa surprinda istoria orasului.
Karoly Kadar a castigat cu o sculptura al carei obiect central l-a reprezentat vechea pecete a Baii Mari – avandu-i reprezentati pe Regele Stefan si doi mineri. Pana la finalizarea lucrarii, nimeni nu a avut nimic de comentat, dar dupa amplasarea ei au inceput criticile. Unii au spus ca e urata, altii ca-i prea scumpa, altii ca nu-i reprezentativa pentru oras, altii ca pecetea de fundal a iesit altfel decat originalul. In plus, autorul a fost amendat de catre Curtea de Conturi pentru ca nu a predat la timp lucrarea, finantata cu bani publici. Au fost comentarii, mai pe dupa perdea, si in legatura cu faptul ca Sfantul Stefan este cel mai important simbol al regatului maghiar si ca grupul statuar din Baia Mare ar putea alimenta sentimente sovine.
Toate acestea ar fi trebuit sa fie dezbatute insa inainte ca autorul sa se apuce de lucru, pentru ca fiecare artist a avut de prezentat o macheta in momentul licitatiei.
Problema cea mai mare este ca intr-un perimetru in care nu se poate repara un gard sau renova o casa fara avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, ditamai obiectivul public, cu impact vizual asupra intregii piete, nu avea acest aviz, abia acum facandu-se demersuri pentru obtinerea lui.
Karoly Kadar nu mai stie ce sa creada si regreta ca s-a apucat de lucrare.
”Am demontat statuia. Pur si simplu. Barfele au luat amploare in oras, iar eu nu mai am chef sa fac lectii de istorie. Aceasta statuie pe care am demontat-o este un element din emblema orasului, iar cand am prezentat proiectul a foarte clar ce este. Emblema are are niste semne si simboluri. Cine doreste poate oricand sa mearga sa le vada la Muzeul Judetean de Istorie, pentru ca acolo e expusa pecetea orasului. Pot sa zic doar ca m-am saturat de acuze politice”, a declarat Karoly Kadar.
Ar fi de precizat ca lucrarea din centrul vechi, asa cum a fost intreaga, reproduce la scara mare sigiliul orasului Baia Mare, pe care este infatisat regele Stefan, precum si doi mineri. El a fost descoperit intr-un cartier al orasului, pe Valea Borcutului, in urma cu aproximativ 100 de ani, iar potrivit istoricilor dateaza de mai bine de 600 de ani. De jur imprejurul lui scrie in latina: ”Dragostea dintre cetateni este suprema tarie a orasului”.
Sfantul Stefan a fost patronul spiritual al orasului Baia Mare, fiind reprezentat pe mijlocul sigiliului in varful unei stanci, iar in partea stanga a stancii, sub intrarea intr-o galerie, se afla un miner cu ciocanul in mana. Apare, de asemenea, si un miner care munceste. ”Sigilium de Rivulo Dominarum Mutuus amor civium optimum est civitatis firmamentum” – aceasta este inscriptia de pe sigiliul de forma octogonala. In cetatea Baii Mari mai multe cladiri si biserica din Tintirim purtau numele Sfantului Stefan (Turnul Stefan, Biserica Sfantul Stefan, Restaurantul Stefan).
Atat pe sigiliu, cat si pe grupul statuar care-l reproduce, propus pentru a fi amplasat in centrul vechi al orasului Baia Mare, Sfantul Stefan apare cu o coroana pe cap, are intr-o mana un sceptru si in cealalta o cruce, iar unii critici au fost sensibili tocmai la aceste simboluri istorice.
Stefan I (Stefan cel Sfant, in maghiara Szent István király) este primul rege al Ungariei (997-1038). El a reusit, intre anii 997-1006, sa converteasca la crestinism si sa uneasca intreg poporul maghiar. Conform traditiei, Papa Silvestru al II-lea i-a trimis o coroana de aur cu nestemate (realizata in stil bizantin, cu icoanele lui Iisus Pantocrator, arhanghelii Mihail si Gavriil si sfintii Gheorghe, Dumitru, Cosma si Damian), iar in ianuarie 1001 i-a expediat o scrisoare de binecuvantare, prin care il recunostea oficial ca rege crestin al Ungariei. ”Sfanta coroana” este si astazi simbolul natiunii ungare, fiind expusa la loc de cinste in Muzeul National din Budapesta.
Acum, sculptorul Karoly Kadar nu stie ce se va intampla cu lucrarea sa, el declarand ca asteapta avizul Comisiei Natioanale a Monumentelor Istorice, care poate sa fie favorabil sau nu. In acest ultim caz, Primaria Baia Mare ar pune cruce unui proiect de peste 6 miliarde de lei vechi.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult