Amplasat pe o colina, la marginea localitatii, Monumentul Eroilor de la Moisei a fost inaltat de catre sculptorul Vida Gheza in amintirea martirilor ucisi de trupele horthyste in retragere.
Vida Gheza: „Am vrut sa fie curat maramuresean. Materialul de lucru e lemnul. Lemn cioplit. Lemn din care maramuresenii au facut capodopere. Modele sunt mastile. Mastile vechi maramuresene. Expresive. Care redau expresia esentiala.”
Cei doisprezece stalpi nu impresioneaza doar prin amplasament si pozitionare, ci si prin semnificatia fiecarei piese: „Astfel, pe un stalp apare Omul padurii, Omul noptii, Omul apelor sau Omul care horeste” (V. Gheza).
La data de 14 octombrie 1944, trupele maghiare aflate in retragere pe Valea Izei au ucis 39 de romani si 3 evrei in doua case de lemn de la iesirea din comuna Moisei catre Borsa, pe motivul ca ar fi fost partizani si ca ar fi obstructionat retragerea. Acestia au fost impuscati prin ferestrele locuintelor.
Victimele maghiarilor horthysti faceau parte din detasamentele de munca fortata din
Muntii Carpati. Dintre cei identificati ulterior, 24 erau originari din judetul Mures, 3 din judetul Cluj si 4 din judetul Maramures.
Monumentul de la Moisei este tot cea a ramas dupa ocupatia hortista.