Barajul Firiza a ajuns un depozit de gunoaie si oricate actiuni de ecologizare s-ar face acestea sunt insuficiente. De Ziua Mondiala a Apei, oamenii de la SGA, sub conducerea sefului de sistem Stelian Ivascu, au facut curatenie pe lac, in zona barajului. Le-au venit in ajutor copiii de clasa a doua din Chechis… Fata de anii trecuti, cand veneau tineret de partid, politicieni, cercetasi s.a.m.d., acum au fost mult prea putini oameni implicati.
Actiunea este binevenita, insa trebuie sustinuta. Prin urmare, pentru ca apa sa fie cu adevarat curata iar privelistea luciului sa nu provoace greata, ar fi nevoie nu doar sa se interzica scaldatul in lac, ci taierea padurilor in amonte, mai ales pe versantii din apropierea paraielor, care ar impiedica colmatarea. In plus, ar fi foarte simplu sa se intinda o plasa pe parau, la intrarea in lac, care sa opreasca mizeriile aruncate de localnicii din Firiza.
Nici alte ape din Maramures nu sunt insa mai curate, pentru ca pe Tisa sunt gramezi de PET-uri, de-a lungului raului Viseu troneaza munti de rumegus, iar Iza si Mara sunt si ele ”ornate” cu obiecte netrebuincioase prin casa pe care gospodarii maramureseni le-au ”scapat” in apa.
O exceptie ar fi doar Cisla, care, in mod surprinzator, a fost curatata de mizerii, dar numai dupa ce Primaria Borsa a incasat amenzi mari si repetate.
Titlu din ziar:
In Maramures, Ziua Mondiala a Apei a scos inca o data in evidenta lipsa celui mai elementar simt civic al unor maramureseni
Ape „inecate” in gunoaie
Revista presei din Baia Mare – 27 martie. Cotidianul Glasul Maramuresului
Sursa: Alexandru Ruja