Şi cum să înceapă o astfel de petrecere dacă nu cu palincă de 40 de focuri şi cu mămăliguţă. S-a pus slănina la rumenit într-un ceaun iar apoi moroşenii au început să clădească – un rând de mamaligă, unul de branză, unul de jumeri fierbinţi, de-ţi lăsa gura apă numai privind.
Au pus pe masă şi vin mănăstiresc, adus de la Constanţa de părintele Cherasie, arhiepiscopul Tomisului, care e şi el maramureşean la origine. Şi după ce au degustat oamenii bunătăţile tradiţionale s-au prins în horă. Au tropotit şi au chiuit până noaptea târziu, de a răsunat Snagovul.
„Minunată iniţiativă. Nu au fost numai maramureşeni, că au mai fost şi alţi ardeleni dar cu atât mai fain. Cred că ar trebui să facem o alta în scurt timp că nu am apucat să vorbim cu fiecare. Altfel e bine de ştiut că şi ăla-i pe aici şi ăla. Noi suntem trei colegi de clasă care ne-am întîlnit în seara asta aici. A fost minunat”, a mărturisit cântăreaţa Narcisa Suciu.
”Nu ştiu, cred că e greu să le explici unora din sud ce înseamnă să fii maramureşean sau ce înseamnă mândria asta, dar ne simţim deosebiţi, pur şi simplu. Şi aveam o glumă pe care o făceam în Bucureşti de cele mai multe ori, la întrebarea: dacă tot vă e aşa de bine în Maramureş, de ce aţi venit aicea? Eu obişnuiam să le spun: să vă ridicăm nivelul”, a spus la rându-i jurnalistul Ciprian Bălţoiu.
Acesta crede că ideea de a organiza o reuniune a maramureşenilor stabiliţi în Bucureşti ”este fantastică şi cu rând, încet, încet, o să reuşim să o facem regulat, o dată la şase luni, odată iarna, o dată vara, şi va prinde. Şi sunt sigur că auzind de lucrul ăsta şi alţi maramureşeni vor veni, mai ales că e greu departe de casă, e greu să stai între, unii spun mitici, alţii bucureşteni”.
Inedita petrecere a fost organizată de doi maramureşeni care s-au stabilit de câţiva ani în capitală – Cristian China-Birta şi Florian Sălăjeanu. Cei doi au făcut carieră în Bucureşti, dar, în ciuda faptului că s-au acomodat printre mitici, au rămas aceiaşi îndrăgostiţi de Maramureş.
Ei au declarat că, după cheful de la Snagov, e o chestiune de obligaţie să organizeze şi alte acţiuni similare. Mai mult, ei vor pune bazele unei asociaţii în capitală din care vor putea face parte toţi maramureşenii stabiliţi în Bucureşti.
Fiecare din maramureşenii care au participat la cheful de la Snagov şi-a lăsat semnătura pe un tricou inscripţionat ”Born to be Moroşan”, care va rămâne mărturie peste ani. S-au semnat deputatul Mircea Man, Livia Sima, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ioan Roman, consilierul primului ministru, subprefectul Gheorghe Achim, Narcisa Suciu, Ovidiu Oanţă, Monica Ghiurco, Ciprian Bălţoiu, Mihai Morar, Ioan Zubaşcu, Adriana Buciu, Bety Blagu şi mulţi alţii.
Una dintre surprizele manifestării a fost o expoziţie de tablouri realizate de un grup de copii din Hoteni în colaborare cu artişti băimăreni.
Sursa: Larisa Tivadar