De la inceputul acestui an au fost investigate si 14 cazuri in care femeile au cazut victime concubinilor, sotilor sau logodnicilor, iar un dosar aflat in curs de cercetare vizeaza un copil maltratat de parinti.
Daniela Man, director executiv adjunct in cadrul Directiei Judetene de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DJMSSF) sustine ca, din totalul celor 19 cazuri de violenta domestica inregistrate in Maramures, 15 s-au produs in mediul urban si doar patru in asezarile rurale. In trei din aceste incidente familiale victimele au decedat la scurt timp dupa conflict, ranile provocate fiindu-le fatale.
„Cu siguranta numarul persoanelor care au de suferit din cauza violentelor familiale e mult mai mare la nivelul judetului. Din pacate multi se feresc sa vorbeasca despre conflictele pe care le au cu sotii sau sotiile pentru ca le este rusine de familie, de vecini sau de prieteni”, sustine directorul.
Surse din cadrul politiei confirma faptul ca violenta interfamiliala e in crestere in Maramures. Oamenii legii primesc foarte multe plangeri care sunt retrase ulterior, pentru ca victima si agresorul ajung la o intelegere – fie baneasca, fie de alta natura. Nu putine sesizari de acest gen vin din partea barbatilor. Ei semnaleaza ca au fost agresati fizic sau psihic de consoartele lor, dar multi se feresc sa dea detalii despre conflict si abandoneaza lupta pe cale legala.
Sursa: Larisa Tivadar