Garajul folosit pe post de morga se afla in spatele curtii spitalului judetean, la o aruncatura de bat de depozitul alimentar al unitatii medicale. Distanta dintre boxa si blocul 26D de pe b-dul Bucuresti e mai mica de 15 metri. Prin fata garajului circula zilnic zeci de baimareni, care traverseaza curtea spitalului pe o scurtatura. Multi oameni au spus ca au simtit mirosurile pestilentiale si chiar au vazut scurgandu-se pe sub usile garajului un lichid gretos.
Toate acestea se intampla in conditiile in care Uniunea Europeana impune norme extrem de dure pentru depozitarea cadavrelor, interzicandu-le romanilor sa mai faca priveghi acasa si impunandu-le primariilor sa amenajeze capele.
”Igienizare” facuta peste noapte
Locatarii blocului aflat in vecinatatea garajului au hotarat sa trimita sesizari autoritatilor de la care au asteptat un ajutor. Situatia a fost semnalata Autoritatii de Sanatate Publica, Garzii de Mediu, Primariei Baia Mare si, bineinteles, conducerii spitalului. Ei au aratat ca mirosurile sunt de nesuportat si ca morga improvizata reprezinta un real focar de infectie.
Oamenii au chemat in ajutor si presa ca sa fie siguri ca plangerile lor vor avea efect. Imediat ce s-a raspandit vestea ca exista sesizari si ca ar ar putea avea loc controale, in zona s-a facut curatenie. “Marti dimineata, pe la ora 9.00, au inceput sa scoata ce aveau pe acolo si sa arunce cu nisip. Au scos un fel de aparat frigorific ori ce este el, dar pe care e logic ca nu il foloseau pentru ca e foarte ruginit si plin de paianjeni”, a aratat unul dintre locatari, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
Oamenii din bloc au povestit ca tot marti dimineata angajatii spitalului au curatat in graba garajul cu nisip si clor. In zona s-a mai putut simti un miros infect chiar si la orele dupa-amiezii. Refrigeratorul a fost scos in fata garajului ca la parada, de parca oficialii spitalului au vrut sa arate ca mortii nu au fost pusi direct pe podea, asa cum s-a zvonit.
Cadavre spalate… pe iarba
Povestile locatarilor si cele ale baimarenilor care obisnuiesc sa treaca prin curtea spitalului pentru a-si scurta drumul sunt socante. Unii dintre ei au spus ca au vazut cum cadavrele erau scoase afara, pe iarba, si spalate apoi cu furtunul, pentru ca apoi sa fie duse inapoi in garajul-morga. “Ii puneau pe iarba si dadeau cu apa ca altfel nu mai puteau nici ei sa intre acolo, asa mirosea”, a relatat o femeie.
“Din 2003 este tot asa. Ne-am mai plans, am scris sesizari si totdeauna ni s-a spus ca se rezolva. Si iarna si vara ii aduc aici, doar ca atunci cand e frig nu se simte mirosul. Nu se mai poate asa. E bataie de joc. Sunt oameni care vomita cand se apropie de blocul nostru. (…) Nu vreau sa imi dau numele pentru ca e riscant, dar pot sa spun ca nu ne vom opri aici. Vom sesiza Bucurestiul daca nici de aceasta data nu se face nimic”, a spus o alta locatara.
Unii dintre cei care stau in apropierea garajului au declarat ca s-ar muta in alta zona a orasului, dar nu gasesc cumparatori. “Nici copiii nu se mai joca pe aici. E groaznic. Unde sunt normele europene de care se vorbeste. Tocmai spitalul judetean sa aiba o asemenea morga?!”, a intrebat unul dintre petitionari.
La ASP Maramures, despre morti numai de bine
Inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Maramures au fost marti in control la morga improvizata. Ei au sosit, dupa cate se pare, dupa ce “igienizarea” a fost gata, iar in incinta nu mai era urma de cadavru. Autoritatile sanitare stiu nu de ayi, nici de ieri, ci de cativa ani de faptul ca locul e folosit pentru depozitarea mortilor care sunt in evidente la Medicina Legala.
“Spitalul Judetan are intr-adevar problema morgii, care nu se rezolva mutand-o din interior in exterior”, a declarat, pentru eMaramures.ro, directorul ASP Maramures, Dorina Micle. Aceasta a facut referire la faptul ca in anii trecuti trupurile neinsufletite ale persoanelor neidentificate erau tinute in subsolul spitalului. A izbucnit insa un scandal tot din cauza mirosurilor insuportabile care au invadat pana si sectiile aflate la etajele superioare si atunci s-a gasit ca solutie boxa de garaj.
Sefa ASP a aratat ca a pregatit deja un raspuns locatarilor de pe b-dul Bucuresti 26D. “In urma inspectiei sanitare am constatat ca locul este curat si igienizat. Problema va fi rezovlata chiar zilele acestea pentru ca vor sosi doua frigidere pentru depozitarea cadavrelor care vor fi instalate la morga din spital. Ar fi trebuit sa soseasca ieri (n.n. luni), dar au fost intarzieri. Sunt convinsa ca odata cu acestea nu vor mai fi probleme.”
Refrigerator pentru morti adus din Germania
Directorul spitalului judetean, Danut Muresan, a promis si el ca problema va fi rezolvata in cursul zilei de marti. El a precizat ca a incercat sa gaseasca de mai multa vreme o solutie pentru morga, dar ca lipsa fondurilor a fost intotdeauna un impediment.
“Locatarii de acolo m-au sunat in urma cu doua saptamani si le-am promis ca voi rezolva problema. Ideea a fost ca avem nevoie de o camera de frig care sa scada temperatura la -10 grade Celsius pe care nu am gasit-o in Romania si am fost nevoiti sa facem comanda in Germania. Investitia va fi de peste 100 de milioane de lei.”
Danut Muresan a precizat ca aparatul ar fi trebuit instalat chiar luni, dar ca din cauza unor intarzieri de livrare va fi pus in functiune abia de miercuri. “Stiu ca a fost neplacut pentru locatari fiindca refrigeratorul pe care il aveam si care era mai vechi nu a mai putut face fata. Problema se va rezolva insa foarte rapid”, a asigurat acesta.
Seful spitalului a recunoscut ca situatia e critica. El a spus ca nu poate sa gaseasca singur o rezolvare pentru ca e nevoie de o investitie substantiala. “Acesti morti sunt in majoritate de la Medicina Legala. Acest segment de activitate ar fi trebuit mutat intr-o alta cladire la care s-a inceput deja lucrul, dar din lipsa de fonduri constructia nu a fost finalizata. Avem nevoie de ajutorul autoritatilor pentru a termina lucrarile si a amenaja acolo o morga la standarde europene.”
Constructia la sediul serviciului de medicina legala a fost inceputa in urma cu aproximativ patru ani. Pana acum s-au cheltuit 250.000 de lei, insa ar mai fi nevoie de aproximativ 600.000 pentru finalizarea investitiei. Prin urmare, pana atunci se va merge tot pe o solutie de compromis.
Sursa: Larisa Tivadar