Proiectul care vizeaza amenajarea muzeului de cactusi Vida Geza a fost aprobat de Consiliul Local Baia Mare inca din iarna anului trecut. A urmat licitatia, iar in noiembrie s-a facut prima organizare de santier. Atunci au aparut primele controverse si s-a decis amanarea lucrarilor. In aceasta primavara lucrurile pareau sa fie rezolvate pentru ca s-a decis redeschiderea santierului. Dupa doar cateva zile autoritatile au ajuns din nou in impas, iar lucrarile au fost sistate.
Santier deschis si inchis de cate ori s-a razgandit cineva
Serviciul Public de Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primariei Baia Mare este cel care are in grija de mai multi ani colectia de cactusi a renumitului sculptor maghiar. Oficial, plantele au intrat in proprietatea municipalitatii abia in 2005. Directoarea SPAU, Eleonora Ghete, a aratat ca ideea de a amplasa plantele intr-un spatiu care sa permita accesul vizitatorilor este veche si ca anul aceasta s-ar fi dorit pusa in practica.
“S-a facut inclusiv licitatia pentru lucrari, iar firma a organizat santierul. Am fost nevoiti sa oprim totul pentru ca s-au razgandit cei de la CJ. Luna trecuta am repornit activitatea pentru ca am avut hartie ca se pot face lucrari, iar acum am oprit-o din nou. Terenul e in proprietatea primariei, dar constructia urma sa fie lipita de cladirea Muzeului de Mineralogie, care apartine de CJ. Noi am fi putut practic sa continuam lucrarile, dar se incearca totusi gasirea unei solutii.”
Proiectul primariei e criticat din punct de vedere estetic
Sefa de la SPAU a explicat ca propunerea de a construi un pavilion expozitional pentru cactusi a venit tocmai din partea directorului de la Muzeul de Mineralogie, Victor Gorduza. “Proiectul e dinainte de ’89, dar pe atunci colectia de cactusi era in proprietatea CJ. Ulterior plantele au fost trecute prin transfer la noi si am inceput sa facem planuri.”
Directorul de la muzeu a recunoscut ca el a fost cu ideea amenajarii unui pavilion pentru cactusii lui Vida Geza langa institutia pe care o conduce, dar a afirmat ca, dupa ce a vazut proiectul intocmit de primarie, si-a dat seama ca locatia nu e tocmai potrivita. “Proiectul nu se potriveste din punct de vedere urbanistic cu cladirea muzeului, care a fost construita in 1986 si care are personalitatea ei.”
Seful CJ Maramures vrea laboratoare de cercetare la Muzeul de Mineralogie
Victor Gorduza a explicat ca terenul de 307 metri patrati urmeaza sa fie utilizat, conform planurilor facute de reprezentantii CJ, pentru a extinde spatiul de lucru al Muzeului de Mineralogie. “Ne-am gandit la o serie de laboratoare, la o biblioteca si la spatii care sa permita intalniri cu publicul. Muzeul are nevoie de o extindere pentru ca din ’88, de cand s-a pornit activitatea, a crescut foarte mult volumul de piese achizitionate.”
Presedintele CJ, Marinel Kovacs, s-a aratat hotarat sa nu permita construirea unui alt obiectiv langa Muzeul de Mineralogie. “Aceasta institutie este una dintre cele mai vizitate din regiune si are nevoie de un spatiu adecvat ca sa isi desfasoare activitatea. Trebuie sa poata fi desfasurata o activitate reala de cercetare, iar construirea unui nou pavilion ar putea permite organizarea de cursuri pentru elevi si studenti. Practic e tot interesul municipalitatii.”
Primaria poate ramane cu spinii, iar consiliul judetean cu proiectul ”la cheie”
Marinel Kovacs a aratat ca se are in vedere inclusiv renovarea vechii cladiri a muzeului, care are probleme mari in ce priveste izolatia. “Vor fi lucrari complexe, dar momentan nu putem spune ce costuri vor impune pentru ca proiectul este inca in lucru. Trebuie mai intai ca investitia sa fie preluata de catre CJ. Cat despre colectia de cactusi – aceasta nu e problema noastra.”
Discutiile pe tema pavilionului de la Muzeul de Mineralogie ar putea fi finalizate joi, cand va avea loc o sedinta a consiliului local si cand alesii vor fi pusi sa voteze transferul investitiei in grija autoritatilor judetene, dar nu si al cactusilor. Daca proiectul va trece si de consilierii judeteni, care vor avea sedinta la inceputul saptamanii viitoare, lucrarile ar putea fi reluate curand.
Problema colectiei de cactusi a sculptorului Vida Geza ramane insa in aer. Viceprimarul municipiului Istvan Ludescher a aratat ca se duc negocieri, inclusiv cu reprezentantii CJ, pentru a gasi o alta solutie pentru constructia unui pavilion expozitional. “Cu siguranta ca vom descoperi un loc corespunzator pentru aceasta colectie unica”, spera acesta.
Sursa: Larisa Tivadar