Vezi VIDEO
Motiunea de cenzura „11 impotriva Romaniei”, initiata de PNL si UDMR si sustinuta de PSD, a fost adoptata azi, 13 octombrie, de Parlament cu 254 de voturi pentru si 176 impotriva, a anuntat, in plen, secretarul Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. El a precizat ca au fost prezenti 448 de senatori si deputati, dintre care au votat 434. Adoptarea motiunii de cenzura atrage dupa sine demiterea Guvernului. In aceasta situatie, conform articolului 110 din Constitutie, Guvernul indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern. Astfel, Guvernul Boc II este primul guvern demis prin motiune de cenzura.
„Din acest moment, Guvernul Emil Boc a pierdut increderea Parlamentului„, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a condus sedinta comuna a legislativului.
Motiunea de cenzura ”11 impotriva Romaniei” a fost initiata de 123 de deputati si senatori ai grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR si PSD+PC. Premierul Emil Boc a afirmat azi, 13 octombrie, de la tribuna Parlamentului, ca motiunea de cenzura este, in fapt, un mod de a bloca adoptarea Legii pensiilor.
„Depunerea unei motiuni de cenzura este un exercitiu democratic si constitutional. Aceasta motiune, sustinuta de PSD si PNL, este insa, in fapt, un mod de a bloca adoptarea in Romania a Legii pensiilor. Trebuie sa le spunem lucrurilor pe nume si, oricat v-ar deranja, trebuie sa acceptati realitatea oferita de ceea ce Guvernul a promis. (…) Coalitia PSD – PNL a decis sa blocheze aceasta reforma a pensiilor pentru a pastra pensiile parlamentarilor si acele pensii care nu au la baza principiul contributivitatii”, a afirmat Emil Boc, la dezbaterea in plenul Legislativului a motiunii de cenzura.
Premierul Emil Boc a sustinut inaintea dezbaterii ca nu are niciun fel emotii in legatura cu motiunea de cenzura si a declarat ca nu este superstitios in legatura cu data de marti, 13 octombrie
„Arat eu a om pesimist? De ce sa am emotii? Atat vreme cat Guvernul pe care il reprezint face ceea ce trebuie nu am nici de ce sa am emotii si nu am de ce sa fiu nici timorat, pentru ca legea pensiilor pe care am promovat-o este o chestiune de bun-simt in primul rand in interesul romanilor, pentru care merita sa-ti pui mandatul la bataie. Asa ca nu am niciun fel de emotie”, a afirmat primul-ministru.
Presedintele Senatului si al PSD, Mircea Geoana, a declarat de la tribuna Parlamentului ca decizia parlamentarilor pe marginea motiunii de cenzura este de revenire la normalitatea statului de drept din Republica Romania. Tara noastra are astazi „cea mai proasta echipa guvernamentala economica din ultimii 20 de ani si un guvern impostor care nu s-a prezentat la injumatatirea sa in fata Parlamentului pentru sprijin politic”, a subliniat Geoana.
„Guvernul trebuie sa plece!”, a afirmat Mircea Geoana.
La randul sau, liderul liberal, Crin Antonescu, a declarat: „Guvernul Boc si PD-L sunt Guvernul si partidul cele mai lipsite de onoare din Romania ultimilor 20 de ani”.
El a adaugat ca acest Guvern, ”care a dus la perfectiune viciile clasei politice, va cadea”, precizand ca motiunea initiata de PNL si UDMR nu are nicio legatura cu legea pensiilor.
Presedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat, marti, de la tribuna Parlamentului, ca Executivul Boc a actionat „prin incalcarea principiului separatiei puterilor in stat”.
„Noi, UDMR, am considerat si consideram ca garantia unor alegeri corecte este un Guvern cu puteri limitate, care sa gestioneze numai treburile curente. Noi, UDMR, consideram ca intr-o situatie de criza institutiile statului trebuie sa functioneze dincolo de interesele de partid. Avem nevoie de pace sociala si etnica, de o guvernare stabila”, a spus Kelemen Hunor, la dezbaterea motiunii de cenzura.
Potrivit articolului 110 din Constitutie, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate. In acest caz, se arata in Constitutie, se aplica prevederile articolului 103, potrivit carora presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
In continuare, potrivit articolului 103, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Conform articolului 110, Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.
Sursa: Agerpres