Operatorul postal belgian bpost nu a inaintat o oferta angajanta pentru preluarea celor 51% din actiunile Companiei Nationale ‘Posta Romana’ pana la data-limita de 15 septembrie si, in acest context, procesul de privatizare al companiei va fi reanalizat, a anuntat, marti, Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/.
‘Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) informeaza ca ofertantul selectat pentru vanzarea celor 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, bpost, nu a avansat o oferta angajanta pana la termenul limita stabilit (15 septembrie 2015, ora 12,00 PM). Avand in vedere imbunatatirea situatiei economice a Postei Romane si diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI considera ca procesul de privatizare aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului Romaniei’, noteaza sursa citata.
Potrivit MSI, in ultimii ani, Posta Romana a initiat mai multe actiuni in perspectiva unei capitalizari rapide si consistente, metoda aleasa de actionarul majoritar, statul roman, fiind majorarea de capital prin aport de capital privat.
‘De la momentul achizitionarii dosarului de prezentare al Postei Romane de catre bpost, pana in prezent, echipa implicata in proces a sustinut un nivel consistent al discutiilor cu potentialii investitori, pe marginea oportunitatii investitionale. In cadrul discutiilor s-au abordat teme legate de planul de eficientizare a cheltuielilor si a retelei operationale, de situatia financiara, de situatia litigiilor, dar si de cadrul de reglementare. In perspectiva privatizarii, atat actionarul majoritar, cat si Posta Romana au intreprins toate demersurile care sa clarifice si sa imbunatateasca pozitia companiei ca oportunitate de investitii. Astfel, numirea unui management pe baza standardelor guvernantei corporative, in acord cu principiile OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), si dezvoltarea unui plan de afaceri care sa imbunatateasca semnificativ calitatea serviciilor universale oferite cetatenilor au fost implementate in ultimul an’, precizeaza MSI.
Totodata, Posta Romana, cu sprijinul Consiliului Concurentei, a pregatit documentatia necesara pentru evaluarea de catre Comisia Europeana a relatiei dintre statul roman si compania publica, din perspectiva ajutorului de stat. Concluziile Executivului de la Bruxelles pe aceasta tema au menirea de a elimina orice suspiciune legata de posibile elemente de natura ajutorului de stat, care sa pericliteze valoarea investitionala a Postei Romane.
Ministerul de resort mentioneaza, totodata, ca, in cadrul procesului de privatizare a Postei Romane, este consiliat de consortiul format din KPMG Romania si de Tuca, Zbarcea & Asociatii. Pana in prezent, cele doua entitati si-au oferit expertiza pe tot parcursul procesului, de la alegerea metodei optime de privatizare, pana la participarea in cadrul discutiilor purtate cu reprezentantii Comisiei Europene.
In data de 3 februarie a acestui, MSI anunta ca statul roman a acceptat oferta neangajanta depusa de catre operatorul postal belgian bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la CNPR. Admiterea ofertantului bpost in etapa de due-diligence a procesului de privatizare a presupus, in principal, acces la camera de date, intalniri operationale cu managementul companiei si negocierea contractului de privatizare.
Operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat, la finalul lunii septembrie 2014, o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile CNPR.
Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.
Posta Romana a incheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, dupa cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania tinteste mentinerea in marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan amplu de investitii, in valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua si in 2016.
Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%.
Posta Romana detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.
Sursa: Agerpres