Vezi VIDEO
Baia Mare gazduieste astazi unul dintre cele mai importante evenimente sportive al verii – Maratonul MTB, competitie ajunsa la cea de a noua editie. Circa 300 de ciclisti din intreaga tara, amatori si profesionisti, au luat startul la cel mai longeviv si mai spectaculos concurs de mountain bike.
La eveniment a fost prezent si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, care a vorbit despre importanta acestei manifestari la nivelul comunitatii baimarene.
“Este foarte important ca oamenii care iubesc acest sport sa se intalneasca, sa aiba astfel de competitii unde nu conteaza atat de mult cine castiga ci mai ales ca oamenii sa fie impreuna. Este foarte important si ca semnal pentru ceea ce dorim noi sa facem pentru Baia Mare si aici cred ca este loc pentru turismul cu caracter sportiv, pentru cei care iubesc mountain-bike-ul, sporturile extreme, cei care iubesc catararile sau plimbarile in natura. Cred ca valenta municipiului Baia Mare este una a unui oras in care turismul sportiv poate sa infloreasca si sa aduca bani, sa poata genera dezvoltare. Vedem azi 300 de participanti, dar lucrul acesta poate sa evolueze cu o promovare mai buna la nivel national si international, pentru a putea fi o manifestare sportiva emblematica pentru Romania si pentru Europa. Cred ca traseele sunt atractive si cred ca putem sa lucram si la premii, pentru a-i tenta si mai mult pe cei care participa”, a declarat Catalin Chereches.
Editia a noua a MTB Maraton Baia Mare va fi o provocare pentru concurenti. Traseul scurt, de 30 de kilometri, are o diferentă de nivel de peste 1.000 de metri, iar cel lung, de 68 km, una de peste 2.200 de metri. Pe ambele trasee se va parcurge si Route 66, portiune cunoscută pentru dificultate mai ales de către ciclistii baimareni.
“Nu prea imi fac ganduri inainte de concurs, sper sa mearga totul bine, analizez traseul mental, dar nu ma astept la pozitionare sau la o anumita performanta. Traseul de anul acesta este putin mai usor decat cel de anul trecut, la tura lunga, dar e in continuare un traseu peste medie fata de ce este in restul tarii. Sper totusi ca nivelul sa creasca, mai ales in ceea ce priveste participantii, dar si nivelul nostru al sportivilor, pentru ca traseul fiind mai dificil poate ne motiveaza putin mai tare. Ca sa termini ai nevoie de antrenament, in primul rand, de rezistenta psihica si de calm, pentru ca fara calm nu poti termina”, a explicat Robert Dobai, campion national al Romaniei la ciclism montan.
La concurs au luat startul si ciclisti amatori, atat din Maramures, cat si din alte judete ale tarii, dornici sa raspunda acestei provocari.
“Este primul meu concurs de mountain-bike la care particip, sper ca va fi frumos si nu ma voi accidenta. Am inteles ca traseul este dificil, dar speram sa il terminam. Nu mi-am pregatit o strategie, cred ca voi face asta in functie de cum ma voi simti pe traseu”, a marturisit Georgeta Codrea, o tanara aflata la prima ei participare la aceasta competitie.
In cadrul competitiei se va organiza si un Family Tour, traseu pe care se pot înscrie copii între 8 şi 13 ani.
“Am mai fost si la alte concursuri, imi plac tare mult. Am venit cu gandul sa castig. Am fost in recunoastere si traseul mi se pare unul foarte bun. Ma pregatesc mereu pentru concursuri, si la antrenamente si zi de zi”, a declarat Jennifer Remetean, o tanara concurenta de doar noua ani.
Maratonul de ciclism este organizat de Club Sportiv Mad Snails, in parteneriat cu administratia publica locala, scopul principal fiind acela de a spori numarul persoanelor care practica ciclismul, de a promova bicicleta ca mijloc de transport si de a incuraja un mod de viata sanatos.
Sursa: Tania Purcaru