Vezi VIDEO
Complexul Astronomic Baia Mare a pregatit un sistem de audio ghidaj in limba engleza pentru expozitia digitala multimedia „Constelatii Romanesti Traditionale”. Acesta functioneaza incepand de marti, 4 august 2015, si a fost accesat deja de catre vizitatorii straini ce au trecut pragul institutiei in aceasta saptamana. Fiind unul dintre cele mai titrate produse culturale realizate vreodata de catre Complexul Astronomic Baia Mare, expozitia ”Constelatii Romanesti Traditionale”, vizitata de la deschidere de peste 30.000 de persoane, ofera o perspectiva locala si originala a cerului romanesc, asa cum a fost imaginat de catre inaintasii nostri acum cateva secole sau chiar milenii.
„Pentru expozitia Constelatii romanesti traditionale care reprezinta viziunea originala si inedita a cerului romanesc, relativ la constelatiile indeobste cunoscute, relativ la cele 44 de constelatii din emisfera nordica cereasca. Noi, atunci cand am deschis expozitia si apoi cand am extins-o pana la cele 39 de constelatii traditionale, am pozitionat si traducerea in limba engleza pentru ca vizitatorii nostri, turistii straini care ajung prin Baia Mare sa aiba acces foarte usor la aceste informatii”, a declarat Ciprian Crisan, muzeograf la Complexul Astronomic Baia Mare.
Expozitia a beneficiat si pana in prezent de suport in limba engleza, pe etichetele panourilor digitale, dar, asa cum spun muzeografii, multi dinte turistii straini prefera sistemul de audio-ghidaj. Aceste eforturi au fost depuse de Complexul Astronomic Baia Mare pentru a accesibiliza cat mai mult, din punct de vedere lingvistic discursul si mesajul acestei expozitii unice in Romania, de memorie culturala, gestionand valorile culturale ale patrimoniului imaterial reflectate de identificarile pe cer a unor tipare stelare.
Ele sunt asociate unor legende cu caracter etic, de explicare a unor fenomene sau obiecte celeste si se inscriu intr-o strategie de internationalizare a imaginii institutiei si de diversificare atat a produselor culturale oferite, cat si de atragere a unor categorii noi de public.
„Pentru ca i-am spus acestei expozitii, expozitie digitala multimedia, in cele din urma am reusit sa adaugam si un ghidaj audio in limba engleza. Sunt cateva constelatii mai populare cum este Cassiopeia, alias Tronul Ceresc sau Scaunul lui Dumnezeu care de la bun inceput, considerand ca reprezinta cel mai bine componenta crestina, religioasa a acestui cumul de constelatii, au fost traduse in mai multe limbi printre care maghiara, uncraineana, spaniola, franceza si chiar engleza. Dar, vizitatorii nostri straini care ajung pe la noi ar prefera sa aiba acces la toate aceste comori ceresti care tin de traditiile si memoria culturala si istoria culturala a poporului roman, sa aiba aceste informatii in sistem de audio ghidaj si atunci noi am realizat acest lucru”, a mai spus Crisan.
Complexul Astronomic Baia Mare, primul planetariu public din Romania, etaleaza – incepand din acest an si cel mai modern planetariu optico-mecanic din Europa Centrala si de Sud-Est. Expozitia ”Constelatii Romanesti Traditionale”, deschisa initial in anul 2012, reinventata in 2013 si atasata unui sector expozitional multimedia, a reprezentat inca de la inceput o premiera muzeala nationala, atat in ceea ce priveste tematica astronomiei populare, componenta culturala a istoriei astronomiei, cat si in ce priveste formatul expozitional inedit si original.
Constelatiile Romanesti Traditionale au fost documentate la inceputul secolului al XX-lea, printr-un sondaj national, prin initiativa prof. Ion Ottescu, cercetare confirmata de catre Tudor Pamfile si publicata in Analele Academiei Romane. Ele reprezinta o componenta esentiala a patrimoniului cultural imaterial romanesc si universal, cuprinzand alaturi de informatii practice observationale, traduse in obiceiuri, traditii si chiar mituri cu caracter anecdotic.
Aceasta dimensiune culturala cu o valoare exceptionala este asociata legaturii cerului cu pamantul, a omului cu divinitatea, prin intermediul acestei expozitii unicat si al etno-cosmologiei romanesti cuplata la unul dintre produsele referentiale cele mai apreciate de internauti – softul de planetariu virtual Stellarium. Constelatiile romanesti traditionale se afla angajate in prezent intr-un dialog cultural global, permanent, cu viziunile locale despre cer ale chinezilor, egiptenilor, norvegienilor, nativilor americani, aztecilor, pe o platforma stiintifica si culturala remanenta, cea occidentala, ce cuprinde cele 88 de constelatii standard recunoscute de catre Uniunea Astronomica Internationala.
Sursa: Ana Pop