Vezi VIDEO
Turnul Stefan, cladirea simbol a municipiului Baia Mare a gazduit sambata, 26 septembrie un moment de o mare insemnatate istorica dar si culturala. Reprezentanti a doua orase din Ungaria, unul din Polonia si unul din Ucraina, prezenti la Festivalul Castanelor 2015, au semnat un document istoric. Este vorba despre un protocol de sutinere a candidaturii nmunicipiului Baia Mare la titlul de Capitala Culturala Europaena 2021.
„Am invitat reprezentantii oraselor infratite aici in Turnul Sfantul Stefan, la ultimul nivel al turnului pentru a da viata unui document istoric, unui document important, unui document simbolic, un protocol de sustinere al Municipiului Baia Mare pentru a deveni Capitala Culturala Europeana in 2021. Este un gest de mare prietenie pe care ni l-au oferit cei din orasele infratite. Sunt doua orase din Ungaria prezente, un oras din Polonia si un oras din Ucraina. E un prim pas in a aborda toate orasele cu care suntem infratiti si nu doar orasele cu care suntem infratiti ci si alte orase importante si relevante din punct de vedere cultural din Europa si nu numai. O capitala culturala europeana nu trebuie sa se manifeste numai in Europa pentru ca este important sa aratam valorile europene si sa le aratam in mod frumos si coerent si spre ceilalti din restul Europei”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Edilul baimarean spune ca in demersurile pentru ca municipiul Baia Mare sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021 va uza de toate infratirile pe care le are orasul, chiar daca multe dintre ele trebuie revitalizate.
„Sa nu uitam ca Baia Mare are o infratire de prin 1970 si ceva cu un oras de prin Zambia daca nu ma insel. Este oricum un oras care are cea mnai mare resursa, cea mai mare mina de cupru din Africa. Multa lume cunoaste despre infratirile pe care le avem dar prea putina lume cunoaste despre aceasta infratire pe care vreau s-o aduc in actualitate pentru ca eu cred ca este o chestiune interesanta si continentul african devine o zona destul de interesanta si din punct de vedere economic si din punct de vedere al dezvoltarii sociale. Revenind la dorinta noastra de a deveni Capitala Culturala Europeana vom utiliza de toate manierele diplomatice, de toate manierele administrative, de toate manierele relationare in general, pentru a ii aduce pe cat mai multi alaturi de noi in acest demers al nostru important”, a mai adaugat Catalin Chereches.
Edilul spune ca asezarea geografica de care beneficiaza orasul Baia Mare este una privilegiata si ca toate orasele cu care sunt stabilite deja relatii de infratire dispun de importante resurse culturale. Mai mult, si orasul Baia Mare este unul foarte important pentru comunitatile din Ungaria din perspectiva vietii culturale si a Scolii Baimarene de Pictura, din randul careia s-au remarcat numerosi artisti de etnie maghiara ale caror lucrari se regasesc pe simezele din tara vecina.
„Mai este si o chestiune la nivel geo-politic si geo-strategic. In conjunctura in care cedem cat de presata este Ucraina si din Est si din Vest, vedem foarte bine care este pozitia noastra ca jucator la nivel regional. Vrem ca noi, Baia Mare sa ne jucam foarte hotarat acest rol, chiar si din punct de vedere diplomatic dar si din punct de vedere cultural si sa abordam relatiile inclusiv in perspectiva Capitalei Culturale Europene atat cu Ucraina cat si cu Ungaria dar si cu Republica Moldova. Este o chestiune care tine si de faptul ca mare parte a Maramuresului nu este aici in Romania, este in Ucraina, avem pe de alta parte foarte multe resurse culturale acolo. Avem orasul infratit, Ivano-Frankivsk care are un teatru de mare prestigiu si cred ca putem sa dezvoltam relatiile noastre atat din Ungaria, cu comunitatile din Ungaria unde deja avem chestiuni culturale foarte bine asezate, schimburi culturale eficiente si sa nu uitam totusi ca foarte multi reprezentanti ai scolii de pictura de la Baia Mare au fost maghiari, sunt in colectii ale unor muzee sau familii din Ungaria si in aceasta perspectiva cred ca nu trebuie sa existe niciun fel de doza de ieftin nationalism in cultura. Cultura nu tine de aceste sentimente care sunt ale unor oameni ingusti”, a concluzionat Catalin Chereches.
Pentru ca protocolul sa fie intarit asa cum se face in Maramures, la final toti participantii au inchinat cu horinca si au gustat castane prajite.
Sursa: Ana Pop