Vezi VIDEO
Mai putine cazuri de munca la negru au fost depistate in prima parte a acestui an de inspectorii de munca maramureseni fata de aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM) spun ca astfel de situatii se regasesc in toate domeniile de activitate. Inspectorii de munca stiu ca astfel de situatii se practica doar cu acordul partilor, motiv pentru care atrag atentia angajatorilor, dar si salariatilor ca risca sanctiuni drastice.
La jumatate a scazut, in primul semestru al anului 2015, numarul angajatorilor care utilizau munca fara forme legale. In comparatie cu perioada similara a anului 2014, in primele sase luni din acest an s-a constatat ca si numarul muncitorilor care nu aveau contracte de munca legale a fost in scadere. Pentru aceste abateri s-au aplicat amenzi in cuantum de 300.000 de lei.
“In primul semestru al anului 2015 a fost identificat un numar de 17 angajatori care utilizau munca fara forme legale. 30 de persoane desfasurau activitatea fara a avea incheiate contracte de munca sau forme legale de lucru. Daca ne raportam la aceeasi perioada a anului 2014 o sa constatam ca si numarul persoanelor depistate la negru era mai mic. Anul trecut erau 39 dar, din fericire, numarul angajatorilor depistati a scazut cu mai mult de jumatate. Daca anul trecut aveam identificati undeva in jur de 36 de angajatori care utilizau munca fara forme legale, asa cum am precizat, in acest semestru, doar 17 angajatori au fost identificati fara forme legale”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Inspectorii de munca maramureseni au certitudinea ca astfel de situatii apar din cauza ca ambele parti accepta sa lucreze in astfel de conditii. Oficialii ITM atrag atentia insa ca amenzile pentru activitatea fara forme legale pot ajunge pana la 20.000 de lei, iar in cazurile grave se poate intocmi chiar dosar penal.
“Este bine de precizat ca munca fara forme legale se desfasoara cu acordul ambelor parti. Accepta de dragul unei anumite sume de bani sau au mai fost intalnite situatii cand acele persoane primeau si indemnizatie de somaj. Si, la intelegere cu angajatorul, isi desfasurau si o activitate lucrativa pentru care erau platiti”, a precizat Mircea Onea.
Reprezentantii ITM au mai aratat ca munca la negru nu e intalnita doar intr-un anumit sector de activitate, ci in toate domeniile: de la transporturi si comert pana la industrie.
Sursa: C.T.