Vezi VIDEO
Inspectorii de munca maramureseni au depistat in ultima luna, sapte persoane care munceau la negru. Pentru alte sase persoane care isi desfasurau activitatea fara un contract de munca s-au dat sanctiuni angajatorilor care au recurs la astfel de tertipuri pentru a scapa de contributiile la bugetul de stat. Sanctiuni s-au dat in luna mai si agentilor economici care nu le-au asigurat muncitorilor salariul minim pe economie.
In luna mai, inspectorii de munca maramureseni au verificat 134 de angajatori in legatura cu actele intocmite lucratorilor. N-au lipsit nici deficientele. Mai multe persoane au fost gasite ca munceau fara forme legale, astfel incat sanctiunile date au fost consistente.
“Cele mai importante deficiente constatate au fost munca fara forme legale. In aceasta luna am gasit 7 persoane in exercitiul fara forme legale si 6 persoane ale caror contracte nu au fost transmise in REVISAL. Reamintesc ca sanctiunea pentru aceasta neconformitate este egala cu cea pentru munca fara forme legale, respectiv intre 10.000 si 20.000 de lei. Tocmai de aceea, valoarea sanctiunilor este de aproape 130.000 de lei pentru relatii de munca, in timp ce sanctiunile care consemneaza contraventiile pe sanatate si securitate in munca sunt in jur de 30.000 de lei”, a declarat inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Dragos Nacuta.
Angajatii gasiti fara un contract de munca activau in constructii si in panificatie. “In cadrul acestor controale au fost descoperite trei femei neavand contractele incheiate in forma scrisa si netransmise in REVISAL. Restul sunt barbati. Majoritatea sunt din Baia Sprie, Baia Mare si Viseu de Sus. Verificarile acestea au fost facute in principal in cadrul campaniilor de constructii si panificatie”, a adaugat Dragos Nacuta.
Reprezentantii ITM au mai descoperit, in urma verificarilor, lipsa pontajelor, dar si negarantarea in plata a salariului minim pe economie, care se sanctioneaza cu amenzi intre 1.000 si 3.000 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci