Vezi VIDEO
Amenzi si avertismente date pentru silvicultorii maramureseni de inspectorii de munca. Sanctiunile au fost aplicate in urma unor controale desfasurate la societatile din domeniul exploatarii forestiere si al silviculturii. Campania de control a fost demarata in urma unei analize a incidentei accidentelor de munca produse in acest sector de activitate. Concluzia a fost ca desi a scazut cifra salariatilor, numarul tragediilor produse in randul muncitorilor e in continuare ridicat.
In sase judete din tara a fost derulata in ultima perioada campania de control la societatile comerciale care presteaza activitate in domeniul silviculturii si al exploatarii forestiere. Verificarile din Maramures au fost desfasurate in colaborare cu inspectori de munca din judetele apropiate.
„S-au organizat sase centre si mai exact sase judete care au fost vizate in aceasta campanie: Gorj, Neamt, Sibiu, Maramures, Arges si Vrancea. La actiunea de control au participat inspectori de munca si din alte judete alturi de inspectorii de munca din ITM Maramures. La noi la ITM Maramures am avut inspectori de munca specializati in silvicultura si exploatari forestiere din Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj si Bistrita, pe langa reprezentanti ai Directiei Silvice Maramures, respectiv Inspectiei Muncii din Bucuresti si reprezentantul Regiei Nationale a Padurilor din Bucuresti. In Maramures au fost verificate 11 societati comerciale care desfasoara activitatea in exploatari forestiere”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Controalele au fost demarate dupa ce, in urma unei analize, s-a ajuns la concluzia ca numarul accidentelor de munca inregistrate in acest domeniu e unul ridicat. „Din numarul total de accidente de munca, cele produse in silvicultura se ridica la 83,5% in 2010, deci 37 de accidente de munca. 39 de accidente de munca mortale in 2011, 34 de accidente mortale in 2012, 34 in 2013 si 31 in 2014. Vedem ca numarul a scazut, dar raportandu-ne la numarul de salariati care a crescut comparativ cu anii precedenti, undeva procentul se pastreaza tot in jurul a 80%”, a punctat Mircea Onea.
Verificarile au scos la iveala mai multe neconformitati pentru care s-au dat avertismente si amenzi in cuantum de 8.000 de lei. Printre altele, s-a descoperit lipsa echipamentului de lucru, lipsa instruirii specifice acestei activitati, lipsa controlului medical la angajare, respectiv periodic pentru salariatii care desfasoara activitati in silvicultura. De asemenea, nu au fost desemnati lucratori care sa acorde masuri de prim-ajutor in caz de accidente.
La sfarsitul campaniei, la sediul ITM Maramures au fost chemati agentii economici care isi desfasoara activitatea in acest sector de activitate si reprezentanti ai directiei silvice, trasandu-se anumite directii pentrru imbunatatirea starii de sanatate si securitate in munca.
Sursa: Camelia Tocaci