Vezi VIDEO
Romanii au oficial 11 zile libere, de sarbatorile legale. De anul viitor, e posibil sa mai castigam alte doua zile. Totusi, nu toti angajatii se pot bucura de ele, deoarece trebuie sa asigure permanenta in unitatile sau firmele unde isi desfasoara activitatea. Este cazul multor angajati din sistemul privat, dar si al celor care lucreaza in sanatate, paza si ordine sau chiar serviciile de protectie a copilului.
Bugetarii sunt cei mai norocosi, cand vine vorba despre sarbatorile legale. Desi legea stipuleaza clar ca sunt 11 zile libere, nu toti salariatii se pot bucura de aceasta facilitate, fiind nevoiti sa mearga la serviciu. Liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan, afirma ca in spitale, dar si in centrele de plasament exista angajati care luni intregi ar trebui sa fie liberi, din cauza sambetelor si duminicilor in care s-au aflat la munca, dar si pentru sarbatorile legale cand au trebuit sa lucreze.
„Sunt oameni care au 60-70 de zile nelucratoare muncite, ceea ce ar insemna ca trei luni de zile un salariat sa nu mearga la serviciu, sa stea doar pe libere”, a afirmat Mircea Ciocan.
Conform legii, angajatorii trebuie sa acorde zile libere muncitorilor pentru sarbatorile legale in care au lucrat, in urmatoarele 30 de zile. Daca patronii nu pot face acest lucru, atunci au obligatia sa acorde sporuri salariatilor care au fost la serviciu in sarbatorile legale.
„Daca din motive justificate, acele zile libere nu pot fi acordate, atunci angajatorul are obligatia de a acorda un spor de suta la suta la salariul de baza al salariatului”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, Mircea Onea.
Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenzile aplicate angajatorilor sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Oficialii ITM spun insa ca nu au inregistrat nicio sesizare din partea angajatilor care au muncit in sarbatorile legale si care n-au beneficiat nici de zile libere, nici de sporuri.
Totusi, unii sindicalisti se gandesc sa ia masuri in acest sens. Cei de la Sanitas au anuntat ca, de la 1 ianuarie 2012, vor centraliza orele suplimentare lucrate de angajatii din spitale si de la protectia copilului si vor actiona in instanta conducerile acestor unitati, solicitand plata sporului de suta la suta. De altfel, deja exista deschis un proces Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pentru zilele nelucratoare in care s-a muncit.
Sursa: Camelia Tocaci