Vezi VIDEO
Inspectorii de munca maramureseni au demarat o ampla campanie de control in domeniul service-urilor auto, la vulcanizarile si spalatoriile auto. Verificarile vizeaza modul in care sunt respectate prevederile legislative legate de securitatea si sanatatea in munca, in conditiile in care activitatile din aceste domenii au un potential ridicat de risc de accidentare daca nu sunt respectate normele de protectia muncii. Primele controale au scos la iveala mai multe deficiente.
Demarata in luna martie, campania de control care ii vizeaza pe agentii economici ce lucreaza in service-urile, vulcanizarile si spalatoriile auto va fi incheiata in luna noiembrie. Intr-o prima etapa au fost verificate 12 unitati care au activitate in aceste domenii. Printre neregulile constatate se numara lipsa autorizarii echipamentelor de protectia muncii, dar si alte conditii improprii asigurate angajatilor.
“In ce priveste spalatoriile, cele mai multe probleme le intalnim iarna, in ce priveste conditiile pe care le ofera angajatilor. In ceea ce priveste service-urile auto problema acestora cea mai mare e legata de autorizarea echipamentelor. Ei trebuie sa predea cheia celui care opereaza acolo si cel care opereaza acolo va introduce masina acolo in pozitia in care va fi verificata. Semnalizarea de securitate sa fie vizibila pentru a se feri de eventuale pericole, sa ceara autentificarile si sa faca si acestia o verificare vizavi de conformitatile pe care le prezinta service-ul”, a declarat inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Dragos Nacuta.
Deocamdata verificarile inspectorilor de munca nu s-au lasat cu amenzi, ci doar cu avertismente. “Au fost 12 controale, aceste unitati au peste 170 de angajati si avem un numar de 13 neconformitati minore, sunt avertismente”, a adaugat Dragos Nacuta.
Oficialii ITM au mai aratat ca in continuare vor monitoriza service-urile auto, avand in vedere ca numerosi cetateni apeleaza la serviciile acestor unitati. La fel se va intampla si in cazul spalatoriilor si vulcanizarilor auto, unde se vor face in continuare verificari. Inspectorii de munca vor avea in vedere si daca angajatii lucreaza cu forme legale, sau presteaza activitati “la negru”.
Sursa: Camelia Tocaci