Vezi VIDEO
Numarul accidentelor de munca aproape ca s-a dublat in Maramures, in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara a anului precedent. In plus, in primele sase luni au fost inregistrate si doua incidente grave, dintre care unul s-a lasat cu un deces si altul cu invaliditatea salariatului. Cele mai multe accidente de munca se produc in continuare in domeniul exploatarii masei lemnoase si in constructii.
Daca in primul semestru din 2012 s-au inregistrat 39 de accidente de munca, de la inceputul lui 2013 si pana la sfarsitul lunii iunie in Maramures s-au inregistrat deja 61 de astfel de evenimente. Inspectorii de munca maramureseni motiveaza ca numarul incidentelor a crescut pentru ca angajatorii au inceput sa comunice catre ITM chiar si accidentele de munca minore.
„Putem constata ca din cele 61 de accidente de munca inregistrate in cursul semestrului intai, 59 sunt cu incapacitate temporara de munca, aceasta insemnand ca o perioada limitata de munca acel angajat va beneficia de ingrijire medicala sau pur si simplu de un repaus de doua zile. Celelalte doua accidente de munca s-au soldat unul cu moartea, altul cu invaliditate”, a punctat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Inspectorii de munca au mai precizat insa ca accidentul de munca mortal a fost semnalat la o exploatare forestiera din Belgia, insa muncitorul care a murit lucra la o societate care isi are sediul social in Maramures. Oficialii ITM au mai aratat ca in continuare exploatarea de masa lemnoasa ramane pe primul loc in topul domeniilor unde se produc cele mai multe accidente de munca.
„Cele mai multe accidente constatam ca se pastreaza cam in acelasi sector de activitate: pe prima treapta se situeaza exploatarea si prelucrarea lemnului, urmat de constructii si transport rutier. E bine de stiut ca in situatia in care se produc in timpul serviciului reprezinta accident de munca, inclusiv deplasarea la si de la locul de munca. Aceste doua sectoare de activitate, exploatarea lemnului si constructii sunt sectoare unde lucreaza in general persoane necalificate”, a precizat Mircea Onea.
Pentru a evita producerea accidentelor de munca, inspectorii ITM atrag atentia ca la angajare trebuie sa se faca instructajul de munca in cazul fiecarui salariat. De asemenea, salariatii sunt obligati sa poarte echipament de protectie.
Sursa: Camelia Tocaci