Vezi VIDEO
Creste numarul zilierilor in Maramures. Inspectorii ITM au aratat ca tot mai multe societati din judet prefera sa renunte la contractele individuale de munca pentru a lucra cu zilieri, pentru a reduce cheltuielile cu personalul. In plus, a inceput sezonul muncilor agricole, cand se foloseste frecvent aceasta categorie de angajati.
Din 2011, cand a intrat in vigoare legea zilierilor, de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Maramures au fost cumparate 128 de registre de evidenta a acestei categorii de personal, fiind inregistrate peste 40.000 de zile lucrate cu astfel de angajati. In plus, vara creste substantial numarul celor care lucreaza ca zilieri. Astfel, daca pe timp de iarna erau inregistrate cateva sute de persoane care munceau in acest regim, in aprilie s-a ajuns la peste 4.000 de pozitii.
Angajatorii prefera sa apeleze la zilieri mai ales pentru munci in agricultura, zootehnie si silvicultura, pentru ca obligatiile financiare sunt mult mai mici. Au existat insa si angajatori din alte domenii, cum ar fi noatriatul, constructiile sau cabinetele medicale, care au dorit sa lucreze cu zilieri, insa nu au acest drept. Asta deoarece utilizarea zilierilor in activitati stabilite prin coduri CAEN se sanctioneaza cu amenzi de pana la 20.000 de lei.
„Este o lege care stabileste si un tarif, care porneste de la minimum 2 lei/ora si ajunge pana la maximum 10 lei/ora, iar la valoarea totala, angajatorul are obligatia de a retine impozitul de 16 % pe care sa-l vireze la unitatile financiare”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Reprezentantul ITM a mai aratat ca nevirarea impozitului atrage o amenda penala de 20.000 de lei. De asemenea, angajatorului i se interzice sa mai lucreze cu zilierii pe toata durata prestarii unei activitati. Onea a atras atentia ca, in vreme ce angajatorul beneficiaza de „o relaxare fiscala” daca lucreaza cu zilieri, persoanele care muncesc in acest regim sunt dezavantajate, pentru ca nu au parte de protectie sociala.
„Din pacate, pentru personalul care lucreaza in acest regim este un dezavantaj, in sensul ca ele nu beneficiaza de nicio masura de protectie sociala. Acestor persoane care lucreaza in regim de zilieri nu li se retine si nu li se vireaza nimic la fondurile sociale: sanatate, pensie si somaj”, a punctat Mircea Onea.
Conform legii, nicio activitate desfasurata cu zilieri nu poate sa depaseasca 8 ore/zi, iar in cazul minorilor cu varsta peste 16 ani, durata nu poate fi mai mare de 6 ore. Un angajator nu poate sa utilizeze acesta categorie de personal mai mult de 90 de zile/an, dar nici mai putin de o zi. In plus, angajatorii au obligatia de a declara si de a depune un extras al registrului de evidenta a zilierilor la ITM Maramures, pana in data de 5 a lunii, pentru luna precedenta. Neindeplinirea acestei obligatii se sanctioneaza cu o amenda de 6.000 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci