Registrele de evidenta a zilierilor n-au fost depuse la termen la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures. In unele cazuri, aceste documente n-au fost achizitionate de angajatorii care s-au folosit in activitatile lor de persoanele platite cu ziua, iar alti beneficiari au depasit, pe parcursul unui an calendaristic, termenul maxim in care pot fi folositi zilierii. Neregulile semnalate frecvent la nivel national au dus la declansarea unei campanii de control care i-a avut in vedere tocmai pe cei care lucreaza cu zilieri.
In judetul Maramures, 23 de beneficiari ai serviciilor prestate de zilieri au fost verificati in ultima campanie de control incheiata in aceasta luna de inspectorii de munca din judet. Controalele au vizat angajatorii din domeniile in care sunt cel mai des folosite persoane platite cu ziua. Potrivit statisticilor, in silvicultura si in agricultura lucreaza cei mai multi zilieri.
“In primele opt luni ale lui 2015, la nivelul judetului Maramures au fost inregistrate in jur de 46.033 zile lucrate sau pozitii inregistrate. Lucratori sunt 2.704. Cea mai mare pondere, peste 73%, o reprezinta activitatea din silvicultura, urmata de activitatile din agricultura, in general ne referim la acele societati, respectiv asociatii care lucreaza in domeniul exploatarii si ingrijirii pajistilor”, a punctat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Controalele au scos la iveala si neconformitati: de la neasigurarea echipamentelor de protectie, neinstruirea cu privire la normele de sanatate si securitate in munca pana la nerespectarea numarului de zile in care pot fi utilizati zilieri. Intr-o prima faza, inspectorii de munca au dat doar avertismente, urmand ca pentru abaterile majore sa fie aplicate amenzi care nu sunt deloc mici.
“Nerespectarea dispozitiilor legii 52 se poate sanctiona cu amenzi intre 6.000 si 20.000 de lei. Cea mai grava o reprezinta aceea legata de neretinerea si nevirarea catre bugetul statului a impozitului de 16%, fapta care duce, pe langa amenda, si la interzicerea de a mai utiliza zilieri pe toata durata de existenta a angajatorului respectiv”, a adaugat Mircea Onea.
Inspectorii de munca maramureseni au mai aratat ca zilier poate sa fie orice persoana fizica. Obligatoriu este ca varsta minima sa fie de 15 ani pentru a-si putea desfasura activitatea ca zilier. Tinerii cu varsta intre 15 si 18 ani nu au voie sa lucreze mai mult de 6 ore/zi, respectiv 30 de ore/saptamana.
Beneficiarul lucrarilor trebuie sa retina si sa vireze un impozit de 16% din veniturile realizate de zilieri si sa respecte toate normele de sanatate si securitate in munca legate de instruire sau acordarea echipamentelor de protectie. In plus, un beneficiar poate lucra cu un zilier o perioada maxima de 90 de zile pe perioada unui an calendaristic.
Sursa: Camelia Tocaci