Vezi VIDEO
Munca la negru pare sa fie in floare la nivelul judetului Maramures. Inspectorii de munca au depistat anul trecut cu 40 de angajatori mai multi fata de 2012 care nu intocmisera documentele legale pentru muncitori. Aproape 2 milioane de lei au fost date ca amenzi pentru astfel de situatii.
Angajatorii maramureseni prefera sa evite achitarea diverselor contributii catre stat. Pentru a nu avea de platit dupa proprii angajati, unii agenti economici prefera, in continuare, sa nu intocmeasca formele legale pentru muncitorii cu care isi desfasoara activitatea. Numai anul trecut, la nivelul judetului Maramures, au fost identificati peste 100 de agenti economici care practicau munca la negru. Inspectorii de munca au constatat ca fenomenul e in continuare greu de starpit, desi controalele in teren, dar si actiunile preventive au fost intensificate.
“Daca in 2012 au fost identificati 80 de angajatori ce utilizau munca fara forme legale, in 2013 au fost identificati 120 de angajatori si au fost depistate un numar de 185 de persoane care munceau fara forme legale. Ponderea atat la angajatorii depistati, cat si la persoanele fizice, sa spunem, persoanele depistate ca munceau fara forme legale este de 35 %, deci a crescut”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Pentru munca la negru s-au dat si amenzi. Cu aproape doua milioane de lei au fost sanctionati angajatorii ce au decis sa nu isi plateasca darile la bugetul statului. “Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in suma de 3.253.700 de lei. Ponderea cea mai mare o reprezinta sanctiunile acordate in domeniul relatiilor de munca 2,6 milioane de lei. 1,8 milioane de lei reprezinta sanctiuni pentru munca fara forme legale. Ponderea o detine aceasta parte a sanctiunilor aplicate, deoarece sanctiunile sunt si foarte mari. Orice persoana identificata pentru munca fara forme legale aduce o sanctiune angajatorului intre 10.000 si 20.000 de lei. Daca se constata ca salariatul cu buna stiinta si-a dat acordul poate fi sanctionat si el”, a precizat Mircea Onea.
Din fericire, in acest an n-a fost facuta nicio plangere penala, asa cum se procedeaza in cazul angajatorilor la care sunt identificate peste 5 persoane ce muncesc la negru. Cand vine vorba despre domeniile de activitate unde se constata cele mai multe cazuri de acest gen, inspectorii de munca maramureseni au aratat ca in toate sectoarele sunt probleme.
Sursa: Camelia Tocaci