Vezi VIDEO
Femeile par sa fie cel mai usor de implicat in munca fara forme legale. Ultimele controale realizate de inspectorii de munca maramureseni au scos la iveala peste 100 de angajatori care nu au incheiat contracte individuale de munca persoanelor cu care isi desfasurau activitatile. Dintre persoanele care munceau „la negru”, majoritatea erau femei.
In primul semestru din acest an, inspectorii de munca maramureseni au verificat aproape 1.600 de agenti economici, fiind constatate peste 1.400 de neconformitati. Pentru neregulile depistate au fost aplicate amenzi de peste 500.000 de lei. Cele mai multe sanctiuni au fost date pentru munca „la negru”.
„Au fost depistati 125 de agenti economici care desfasurau munca fara forme legale, fiind depistate un numar de 26 de persoane care munceau fara contract individual de munca. Ponderea cea mai mare, respectiv 19 persoane, o reprezentau femeile. Suma totala a amenzilor a fost de 260.000 de lei”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Inspectorii de munca au mai aratat ca domeniile cu cei mai multi angajati care lucreaza fara forme legale sunt comertul si industria. Asa se explica si numarul mare de femei depistate ca lucreaza fara a le fi incheiat un contract individual de munca.
„Discutam de comert si industria prelucratoare, deoarece aceste domenii de activitate reprezinta si ponderea angajatorilor din Maramures. In jur de 70% sunt agenti economici in aceste domenii de activitate, este normal ca aceste domenii de activitate sa domine din pacate si clasamentul privind munca fara forme legale. Se si vede ca ponderea o tin femeile, pentru ca in aceste domenii de activitate isi desfasoara activitatea mai mult femei”, a precizat Mircea Onea.
Inspectorii de munca au mai dat amenzi in primele sase luni din 2014 si pentru negarantarea in plata a salariului minim brut pe economie, nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, nerespectarea sporurilor pentru munca de noapte si pentru lipsa documentelor care sa ateste pontajele facute de catre angajatori.
Sursa: Camelia Tocaci