Vezi VIDEO
Peste 2 milioane de oameni mor anual la nivel mondial, din cauza accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale. Totusi, in Romania numarul victimelor pare sa fie in scadere. Datele au fost evidentiate astazi, 28 aprilie cu ocazia Zilei Internationale a Securitatii si Sanatatii in Munca.
Victimele deceselor inregistrate in urma accidentelor de munca au fost comemorate astazi, 28 aprilie, la nivel national. In Maramures, angajatorii si inspectorii de munca prezenti la simpozionul dedicat Zilei Internationale a Muncii si Securitatii in Munca au tinut un moment de reculegere. Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM) au declarat ca prin acest eveniment au vrut sa scoata in evidenta statisticile ingrijoratoare de la nivel mondial care releva numarul ridicat al victimelor inregistrate din cauza accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.
“La nivel global exista un numar 2,3 milioane de decese, 300.000 sunt cauzate de accidentele de munca, iar 2 milioane sunt cauzate de bolile profesionale. Peste 300 de milioane de accidente de munca cu incapacitate temporara, din care 160 de milioane sunt rezultatul bolilor profesionale. Cifrele sunt impresionante, la nivel national, desi am inregistrat scaderi in ultimii ani. In Maramures, anul trecut am avut un numar de 70-80 de accidente de munca si sapte mortale, anul acesta nu avem niciun accident mortal si un numar de 30 de accidente usoare”, a afirmat inspectorul-sef al ITM Maramures, Dragos Nacuta.
Pe de alta parte, inspectorii de munca au accentuat ca stresul la locul de munca devine tot mai des principala cauza a imbolnavirilor la serviciu. Tocmai de aceea, inca de anul trecut a fost demarata o campanie de informare prin care se incearca diminuarea factorilor de stres in randul salariatilor.
“Anul trecut a inceput o campanie de prevenire a stresului profesional, o campanie menita sa atraga atentie cu privire la acest risc cu consecinte semnificative. Consideram ca are un impact semnificativ stresul la locul de munca cu niste costuri sociale foarte mari si va deveni o problema care va fi tratata la fel ca orice alta problema a securitatii si sanatatii in munca”, a precizat Dragos Nacuta.
In aceasta zi, reprezentantii ITM au mai atras atentia agentilor economici ca trebuie sa-si schimbe “mentalitatea in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca”. Lucratorii trebuie sa adopte un comportament colectiv, sa solicite angajatorilor protectie colectiva si sa-si insuseasca regulamentul de protectie a muncii. La randul lor, angajatorii trebuie “sa fie constienti de obligatiile pe care le au potrivit cerintelor legale, de protectie a vietii, sanatatii si integritatii muncitorilor”.
foto arhiva
Sursa: Camelia Tocaci