Vezi VIDEO
Numarul angajatorilor maramureseni care au fost depistati anul trecut ca utilizeaza munca la negru s-a injumatatit fata de 2013. Rapoartele inspectorilor de munca arata ca si numarul persoanelor care lucrau fara forme legale a scazut simtitor. Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures atrag atentia ca pentru a putea fi eradicat acest fenomen e nevoie ca angajatii aflati in aceasta situatie sa faca o sesizare in acest sens, identitatea reclamantului fiind tinuta la secret.
Mai putine cazuri de munca fara forme legale au fost semnalate anul trecut in judetul Maramures. Inspectorii de munca spun ca situatia e imbucuratoare, considerand ca tot mai multi agenti economici constientizeaza importanta incheierii unui contract individual de munca pentru persoanele cu care lucreaza.
“In 2014, au fost depistati 51 de agenti economici care utilizau munca fara forme legale, fata de 120 cati au fost depistati in 2014. In 2014 au fost depistate un numar de 62 persoane fizice, din care 35 de femei, fata de 185 cate au fost depistate in 2013”, a aratat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Pe de alta parte, oficialii ITM le recomanda persoanelor aflate in aceasta situatie sa nu ezite in a depune o reclamatie, datele despre reclamant fiind confidentiale.
“Eu apreciez ca munca fara forme legale, in cea mai mare proportie, se realizeaza cu acordul partilor. Atunci cand o persoana, dupa prima zi de lucru, dupa prima saptamana, acel angajator nu i-a incheiat un contract individul de munca se poate adresa institutiei noastre, stiind ca acea sesizare e confidentiala pentru ca noi dispunem masuri pentru ca acea persoana sa intre in legalitate, acea persoana sa beneficieze de vechime in munca, in specialitate si sa fie asigurata in toate sistemele publice: pensii, sanatate , somaj”, a precizat Mircea Onea.
Tot pe parcursul anului trecut, in domeniul relatiilor in munca au fost verificati peste 2.700 de agenti economici, fiind constatate in jur de 2.500 de neconformitati, mai putine cu aproape 3.700 fata de 2013. Printre neregulile constatate se numara nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, in sensul ca aceasta era evidentiata, dar nu era platita. De asemenea, au fost situatii in care nu s-au acordat sporurile de noapte si pentru repaus saptamanal sau nu s-au dat zilele libere pentru munca suplimentara prestata.
Pentru neconformitatile constatate au fost date 414 sanctiuni, din care 180 de amenzi, in cuantum de 1,1 milioane de lei.
Sursa: Camelia Tocaci