Vezi VIDEO
Peste 5.500 de persoane mor zilnic la nivel mondial din cauza imbolnavirilor profesionale. Statistica a fost facuta cunoscuta de Organizatia Internationala a Muncii care anul acesta a decis sa aleaga prevenirea bolilor profesionale ca tema pentru Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca, sarbatorita in 28 aprilie. In acest context, la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures (ITM), a fost organizat un simpozion la care au fost invitati sa participe angajatori, angajati si inspectori de munca, pentru a discuta despre cum pot fi evitate imbolnavirile profesionale.
Maramuresul a depasit faza in care era in fruntea clasamentului judetelor cu cele mai multe cazuri de imbolnaviri din cauze profesionale. De la an la an, in evidenta institutiilor abilitate sunt tot mai putine persoane care s-au imbolnavit la locul de munca. Daca in timpul cand exista activitatea de minerit si metalurgie erau sute de imbolnaviri profesionale, in 2008 erau inregistrate 98 de cazuri, iar anul trecut s-a ajuns la 17 situatii de boli profesionale. Cei mai multi maramureseni aflati in evidente cu boli profesionale prezinta afectiuni ale aparatului locomotor. Altii figureaza cu boli ale aparatului respirator si cu probleme auditive.
„Noi suntem in top, undeva mai jos de jumatatea clasamentului bolilor profesionale. Vedeti ca pe ultimii cinci ani, daca ne raportam la 2008-2012, practic numarul cazurilor de boli profesionale s-a redus la mai putin de un sfert. Este o scadere. A fost un varf in 2009, dar in momentul de fata ne aflam la un sfert din bolile profesionale inregistrate in 2008”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Medicii de medicina muncii recunosc ca acest fenomen nu e atat de usor de eliminat, in conditiile in care in tari bine dezvoltate bolile profesionale sunt frecvente. Totusi, conform cadrelor medicale, e nevoie de mai multa informare a angajatorilor si angajatilor, dar chiar si de sanctiuni, daca nu sunt asigurate conditii corespunzatoare la locul de munca.
„Daca in Franta inca apar boli profesionale numeroase nu trebuie sa ne asteptam ca la noi sa dispara. Dimpotriva, trebuie sa le scoatem la lumina. De multe ori exista conflict angajat – angajator. De multe ori angajatorului nu-i pasa de conditiile respective, trebuie sa-i schimbam mentalitatea prin toate masurile posibile, de la inspectie, prin informare, penalitati, eu as pune accent pe informare. Sa imbunatatim fluxul de semnalare a bolilor profesionale, oricand apar si aici e o problema”, a declarat Dorin Trif, medic de medicina muncii la Spitalul Judetean de Urgenta „dr Constantin Opris” Baia Mare.
Conform estimarilor facute de Organizatia Internationala a Muncii, din cele 2.340.000 decese profesionale inregistrate in fiecare an in intreaga lume, numai 321.000 sunt cauzate de accidente de munca, respectiv 14 %. Restul de peste doua milioane decese sunt cauzate de diferite tipuri de boli profesionale legate de conditiile de munca. Practic, zilnic sunt semnalate peste 5.500 de decese in intreaga lume, din cauza imbolnavirilor profesionale.
Sursa: Camelia Tocaci