Eurodeputata Renate Weber (PNL, ALDE) solicita Comisiei Europene o reactie la masura luata de Spania, privind introducerea restrictiilor pe piata muncii pentru romani, considerand ca decizia este „vadit discriminatorie”, se arata intr-un comunicat de presa. Astazi, 23 iulie, liberala Renate Weber s-a adresat Comisiei Europene, printr-o scrisoare, cerand acestei institutii o reactie la masura „vadit discriminatorie la adresa cetatenilor unui stat membru UE”, precizand ca Spania a anuntat, vineri, introducerea de restrictii temporare pe piata muncii doar pentru lucratorii provenind din Romania.
Coordonatoare ALDE in Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne considera ca aceasta masura creaza un „precedent periculos la nivelul Uniunii” si solicita Comisiei un raspuns concret cu privire la ce intentioneaza sa intreprinda in acest caz, se arata intr-un comunicat remis azi.
Eurodeputata a adresat patru intrebari, expertii CE trebuind sa raspunda daca exista motive suficient de intemeiate pentru a se impune restrictii pe piata muncii spaniole cetatenilor europeni, cum va reactiona Comisia la masura vadit discriminatorie la adresa cetatenilor unui stat membru UE, daca reintroducerea restrictiilor nu inseamna si o grava incalcare a libertatii de miscare in UE si ce intentioneaza sa faca Comisia in acest „caz fara precedent”.
Scrisoarea a fost trimisa catre presedintele CE, José Manuel Barroso, comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, László Andor, Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding si comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
Restrictiile pentru muncitorii romani, adoptate, vineri, de Guvernul spaniol, au caracter temporar si vor fi revizuite in functie de evolutia pietei muncii, se arata intr-un comunicat al Executivului de la Madrid.
„Consiliul de Ministri a aprobat un acord prin care se stabileste reactivarea – asa cum prevedea ca fiind posibil si Acordul din 2008 – a perioadei tranzitorii in ceea ce priveste accesul romanilor pe piata spaniola a muncii. Astfel, cetatenii romani care vor veni la munca in Spania vor avea nevoie, pentru a fi in legalitate, de o autorizatie prealabila emisa pe baza existentei unui contract de munca”, se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Madrid.
Potrivit sursei citate, masura, care are caracter temporar, nu va afecta romanii care sunt deja inclusi pe piata muncii din Spania.
Sursa: Mediafax