Vezi VIDEO
Locurile de munca par sa fie tot mai nesigure pentru multi dintre muncitorii maramureseni. In primul semestru din acest an, numarul accidentelor de munca aproape ca s-a dublat fata de primele sase luni ale anului 2014. Si cazurile de accidente mortale au fost in crestere.
Primele sase luni ale anului n-au fost lipsite de incidente tragice la locul de munca. Astfel la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures (ITM) au fost comunicate 51 de accidente, din care trei au fost mortale. Dintre cele trei evenimente soldate cu decesul victimei doar unul s-a produs efectiv in Maramures. In celelalte situatii au fost implicate firme maramuresene care isi desfasurau activitatea pe teritoriul altor judete.
“In primul semestru al anului 2015 au fost inregistrate 51 de accidente de munca din care 48 au fost soldate cu incapacitate temporara de munca. Si un numar de trei accidente s-au soldat cu decesul victimei. Din cele trei doar unul s-a produs in Maramures. Este un accident de transport. Acel accident feroviar in care un tanar in prima lui zi de munca a fost surprins de tren pe calea ferata in zona Sasar. Am mai avut la societati care au sediul in Maramures, dar isi desfasoara activitatea in Mures, activitate de prelucrari mecanice si tot o firma din Maramures din domeniul exploatarilor forestiere care lucra in Satu Mare”, a punctat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Cele mai multe accidente de munca au loc in industrie, iar cele mai putine cazuri de acest gen au fost semnalate in constructii. “Ponderea cea mai mare a accidentelor de munca o regasim in industria prelucratoare, prelucrari mecanice, prelucrarea lemnului. Sau orice industrie care presupune tranformarea materiei prime intr-un produs finit. Ponderea este de 65% din totalul accidentelor de munca, urmeaza transporturi pentru ca este bine de stiut ca tot ce inseamna accident rutier soldat cu vatamare corporala a unei victime, iar aceasta este in timpul exercitarilor de serviciu sau este in timpul serviciului si constructiile, dar aici este ponderea de 8%”, a mentionat Mircea Onea.
Anul trecut, in primul semestru, au fost inregistrate 31 de accidente la locul de munca. Inspectorii ITM pun cresterea incidentelor pe seama faptului ca tot mai multi angajatori se conformeaza si transmit informatii despre evenimentele petrecute in timpul activitatii muncitorilor. De altfel, oficialii ITM atrag atentia ca orice accident trebuie comunicat de indata.
Sursa: Camelia Tocaci