Vezi VIDEO
Muncitorii cu ziua nu vor mai putea fi folositi in activitati de curatenie si manipulari de marfuri. Noile reglementari legislative au fost incluse intr-un act normativ aprobat la finele lunii octombrie si ii avantajeaza pe angajatori. Conform documentului, pentru activitatea sezoniera se va putea recurge si la minori in varsta de 15 ani, cu conditia sa existe acordul din partea parintilor.
Mai multe modificari la legea zilierilor au intrat in vigoare de la inceputul acestei luni. Conform inspectorului-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Dragos Nacuta, prin noul act normativ au fost reduse domeniile in care se va putea desfasura activitatea cu zilieri.
“Din activitatile care sunt permise pentru desfasurarea activitatilor ocazionale se abroga articolul referitor la intretinerea si efectuarea de curatenie, precum si manipularea de marfuri. Este permisa doar in cadrul activitatilor si domeniilor stipulate in articolele precedente: agricultura, viticultura, zootehnie, piscicultura si silvicultura, domenii unde sunt acceptate activitati ocazionale cu zilieri”, a declarat Dragos Nacuta.
Pana acum, astfel de activitati cu caracter ocazional puteau fi prestate doar de la implinirea varstei de 16 ani, insa acum angajatorii vor putea folosi ca zilieri si minori cu varsta de 15 ani, cu conditia sa existe acordul parintilor. Noul act normativ a adus modificari si in modul de acordare a remuneratiei pentru munca prestata care poate fi cuprinsa intre 2 lei si 10 lei/ora, angajatorul avand obligatia sa-l plateasca pe zilier pentru 8 ore prestate zilnic, chiar daca muncitorul lucreaza mai putin.
“Mai exista o modificare legata de plata remuneratiei pentru zilieri. Daca pana acum aceasta se facea obligatoriu la sfarsitul zilei, acum s-a dat posibilitatea sa se faca la finalul zilei de lucru, dar ramanand la latitudinea prestatorilor acestei activitati cu zilierii”, a mai spus Dragos Nacuta.
Documentul aduce noutati si in privinta achitarii amenzilor aplicate angajatorului. Acestea vor putea fi platite la jumatate din cuantumul lor, daca sunt achitate in cel mult 48 de ore de la aplicarea sanctiunii. Amenzile pornesc in continuare de 3.000 de lei si pot ajunge la 10.000 de lei, in functie de gravitatea abaterilor.
Inspectorii de munca maramureseni au mai atras atentia ca legea zilierilor aduce un dezavantaj lucratorilor din aceasta categorie, in sensul ca acestia nu beneficiaza de niciun fel de masura de protectie sociala, angajatorul neplatind contributiile la bugetul de pensii, asigurari sociale si somaj.
Pe parcursul acestui an, la nivelul judetului Maramures s-au inregistrat in jur de 2.500 de zilieri cu care s-a lucrat aproape 51.000 de zile. Cei mai multi zilieri, peste 60%, au lucrat in silvicultura, alti 13% la manipulari de marfuri, 10% in agricultura, iar restul in productia de spectacole si curatenie.
Sursa: Camelia Tocaci