"In privinta cetatenilor arestati in Irak, ambasada noastra a fost anuntata asupra evenimentului la 9 noiembrie 2006 si de atunci au fost intreprinse toate demersurile in vederea clarificarii situatiei lor si pentru a ne asigura ca sunt tratati corespunzator si le sunt respectate drepturile fundamentale”, a declarat miercuri, telefonic, pentru Rompres Cristian Voicu, consilier pe probleme consulare al ambasadei.
El a mentionat ca in capitala irakiana e in plina desfasurare o actiune de securizare in cadrul careia au fost retinuti si alti cetateni suspecti din state europene care sunt supusi acelorasi proceduri si tratamente.
Procedura audierii unor retinuti, indiferent de nationalitate, este de sapte luni. Cristian Voicu a dat asigurari ca ambasada face demersuri pentru devansarea acestei programari, dar si acest proces dureaza cateva saptamani.
Potrivit cotidianului Evenimentul zilei, cei doi cetateni romani, un tamplar si un electrician, sunt arestati sub mandatul Fortei Multinationale a Coalitiei din Irak si sunt detinuti intr-o baza americana care nu este cunoscuta.
Coalitia din Irak a informat Evenimentul zilei ca cei doi romani nu au fost pusi inca sub acuzare oficial, dar sunt tratati in detentie potrivit articolului 78 al Conventiei de la Geneva, care se refera la prizonierii de razboi. Ei au voie sa primeasca in vizita doar avocatul si membrii familiei si au dreptul sa trimita scrisori doar prin intermediul Comitetului International al Crucii Rosii, nefiindu-le permisa nicio alta forma de comunicare.
Acelasi cotidian mentioneaza ca tamplarul Adrian Gancean (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, lucrau din mai 2006 pentru o firma americana avand contract cu armata SUA, Al-Morrell Development, intr-o fabrica aflata intr-o baza militara americana, unde se ocupau de "hidratarea" soldatilor, adica intretinerea instalatiilor de imbuteliere a apei plate. Regulile intr-un astfel de loc de munca sunt foarte stricte, iar contractul celor doi romani specifica si ca "la locul de munca se respecta ordinele militare".
Cei doi romani ar putea fi trimisi spre judecata in fata Tribunalului Central Penal al Irakului, infiintat de Autoritatea Provizorie a Coalitiei pentru a se ocupa de cazurile privind Forta Multinationala. Pana in prezent, Tribunalul Central Penal a judecat dosarele insurgentilor irakieni si teroristilor, printre cei judecati aflandu-se si Mohammad Munaf, condamnat la pedeapsa maxima pentru implicarea in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani.
Sursa: Ioana Osan