Şi în Maramureş există „Muntele Athos” unde se înalţă o clădire unică, pentru care arhitecţi au săpat în stâncă 27 de metri. Este vorba despre Centrul cultural-monahal și social „Nicolae Steinhardt”, o clădire unică.
Duminică, 14 ianuarie 2018, după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a avut, la Mănăstirea Rohia, o întîlnire cu arhitectul Dorel Cordoș, despre realizarea finisajelor la Centrul cultural-monahal și social „Nicolae Steinhardt” din incinta Mănăstirii.
Dorel Cordoș este arhitectul care a proiectat biserica Mănăstirii Rohia, numită „Catedrala Munților” pentru că este amplasată pe un colț de stâncă, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, o clădire unicat în nord-vestul țării, Complexul monahal de la Mănăstirea Bârsana, alcătuit din peste 10 clădiri din lemn, Complexul Mănăstiresc de la Botiza,
Complexul monahal al Mănăstirii Săpânța, care are biserica cu cea mai înaltă turlă de lemn din lume, de 75 metri înălțime, și multe alte biserici și clădiri din lemn, cărămidă și piatră.
Centrul cultural-monahal și social „Nicolae Steinhardt” de la Mănăstirea Rohia este o clădire unicat, cu 12 etaje, care se ridică tot dintr-o stâncă, precum biserica, și va avea, după darea în folosință, mai multe funcționalități.